Kadın sağlık çalışanlarının Human Papilloma Virüsü hakkında bilgi düzeyleri ve serviks kanseri erken tanı yöntemleri ile ilgili uygulamaları
Knowledge levels of female health care workers about Human Papilloma Virus and practices on early diagnosis of cervical cancer
  1. Tez No: 775849
  2. Yazar: EBRU AKKOYUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜLFİYE ÇELİKKALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Kırklareli, halk sağlığı, serviks kanseri, human papilloma virüs, tarama, Kırklareli, public health, cervical cancer, human papilloma virus, screening
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Human papilloma virüs cinsel yol ile bulaşan hastalıkların en yaygın görülenidir ve serviks kanserinin ana nedeni olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada; Kırklareli Merkez ilçede görev yapan kadın sağlık çalışanlarının human papilloma virüs, aşısı ve testleri konularında bilgi seviyelerinin ölçülmesi, serviks kanseri hakkında bilgi düzeylerinin belirlenmesi ve serviks kanserinin erken tanısına ilişkin tutumlarının ölçülmesi amaçlanmıştır. Tanımlayıcı ve kesitsel tipte olan çalışma Kırklareli Merkez ilçede görev yapan 268 kadın sağlık çalışanı ile yürütülmüştür. Kadınların demografik özellikleri, sağlık bilgileri, human papilloma virüs ve serviks kanseri tarama ile ilgili bilgilerini sorgulayan 32 soruluk tanımlayıcı soru formu, human papilloma virüs, aşısı ve testleri konularında bilgi seviyelerinin ölçen 33 soruluk Human Papilloma Virüsü Bilgi Ölçeği ve serviks kanserinin erken tanısına yönelik tutumlarını sorgulayan 30 soruluk Servikal Kanserin Erken Tanısına İlişkin Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Anket yüz yüze görüşme tekniği ile katılımcılara uygulanmıştır. Kadın sağlık çalışanlarının %28.4'ü düzenli pap-smear veya human papilloma virüs testi yaptırdığı ve %24.3'ünün de düzenli jinekolojik muayeneye gittiği belirlenmiştir. Human papilloma virüs testi ve jinekolojik muayeneye gitmeme nedeni en yüksek oranda herhangi bir hastalık belirtisi yaşamama olarak belirlenmiştir. Sağlık çalışanlarının eğitim seviyesi, çalıştığı kurum, yaş, kronik hastalık varlığı, pap-smear yaptırma ve daha önce human papilloma virüs ile ilgili eğitim alma durumuna göre Human Papilloma Virüsü Bilgi Ölçeği puan ortalamaları ve servikal kanserin erken tanısına yönelik bilgi puan ortalamaları arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. 68 Sağlık çalışanlarının çoğunun human pailloma virüs enfeksiyonları, aşısı hakkında yeterli bilgiye sahip olamadığı, serviks kanseri erken tanı ve tedavisine yönelik tutum ve uygulamalarının orta düzeyde olduğu görülmüştür. Servikal Kanserin Erken Tanısına İlişkin Tutum Ölçeği ve Human Papilloma Virüsü Bilgi Ölçeği toplam puanları arasında pozitif yönlü, zayıf düzeyde ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Serviks kanseri için tarama testleri elzemdir. Kadın sağlık çalışanları hem kendi hem de toplum sağlığı için bu konuda duyarlı davranmalıdır. Katılımcılara yalnızca human papilloma virüs, servikal kanser ve erken tanısı ile ilgili eğitimler yerine sağlık çalışanlarının pap-smear testine karşı tutumlarını farklılaştıracak eğitim programları düzenlenmelidir.
Özet (Çeviri)
Human papilloma virus is the most common sexually transmitted disease and is considered the main cause of cervical cancer. In this study; It was aimed to measure the knowledge level of female health workers working in Kırklareli Central district about human papilloma virus, vaccine and tests, to determine their level of knowledge about cervical cancer and to measure their attitudes towards early diagnosis of cervical cancer. This descriptive and cross-sectional study was conducted with 268 female health workers working in the central district of Kırklareli. A 32-question descriptive questionnaire questioning women's demographic characteristics, health information, information about human papilloma virus and cervical cancer screening, a 33-question Human Papilloma Virus Knowledge Scale that measures their knowledge level on human papilloma virus, human papilloma virus vaccine and tests, and a 30-question Cervical Questionnaire that questions their attitudes towards early diagnosis of cervical cancer. Attitude Scale for Early Diagnosis of Cancer was used. The questionnaire was applied to the participants by face-to-face interview technique. It was determined that 28.4% of the female health workers had regular pap-smear or human papilloma virus tests and 24.3% of them went to regular gynecological examinations. The reason for not going to human papilloma virus test and gynecological examination was 70 determined as not having any disease symptoms at the highest rate. A significant difference was found between the mean scores and the mean scores of knowledge on early diagnosis of cervical cancer. It has been observed that most of the healthcare professionals do not have sufficient knowledge about human papilloma virus infections and vaccines, and their attitudes and practices towards early diagnosis and treatment of cervical cancer are at a moderate level. A positive, weak and statistically significant relationship was found between the total scores of the Attitude Scale for Early Diagnosis of Cervical Cancer and the Human Papilloma Virus Knowledge Scale. Screening tests for cervical cancer are essential. Women health workers should be sensitive about this issue for both their own and public health. Instead of only trainings on human papilloma virus, cervical cancer and early diagnosis, training programs should be organized to differentiate the attitudes of healthcare professionals towards the pap-smear test.