Riskli prematüre bebeklerde yoğun bakım ünitesinde uygulanan kısa süreli nörogelişimsel tedavi uygulamalarının motor performans üzerine etkisi
Efficacy of A short period neurodevelopmental therapy approach in the neonatal intensive care unite on motor performance in premature infants at risk
- Tez No: 440237
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA SAVCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Early physiotherapy, early intervention, neurodevelopmental treatment (NDT), premature infant, NICU
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
AMAÇ: Prematüre bebekler, sensorimotor sekel geliştirme açısından yüksek risk taşımaktadır. Erken dönemde uygulanan nörogelişimsel tedavi (NGT) yaklaşımları bu riski azaltabilme potansiyeli taşımakla birlikte, bu tedavilerin etkinliği genellikle taburculuk sonrası çalışılmıştır. Çalışmamızın amacı, 32.gestasyonel hafta (GH) ve öncesinde doğmuş prematüre bebeklerde, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi (YYBÜ)'nde uygulanacak kısa süreli NGT yaklaşımlarının, motor performans ve büyüme üzerine olan etkisinin araştırılmasıdır. YÖNTEM: Çalışma, DEU, YYBÜ'nde takip edilen toplam 22 bebek üzerinde gerçekleştirildi. Randomize kontrollü çalışmamızda, kontrol grubunun (KG)'nun (n=11) rutin tedavileri devam ederken, çalışma grubu (ÇG)'na (n=11) rutin tedavilerine ek olarak yirmi seans NGT protokolü uygulandı. ÇG'na tedavi öncesi ve sonrası, KG'na ise ÇG'na denk gestasyonel yaşlarda“General Movements”(GMs) analizi ve Bebeğin Motor Performans Testi (TIMP) uygulandı. Tüm bebeklerin günlük vücut ağırlıkları (VA) ile baş çevresi (BÇ) ölçümleri kaydedildi. NGT uygulamalarının ağrı algısı üzerine etkisi Prematüre Bebeğin Ağrı Profili ile değerlendirildi. BULGULAR: Grupların perinatal ve postnatal klinik özellikleri benzerdi. TIMP skorları 34. GH'da yapılan ilk değerlendirmede istatistiksel olarak farklı değilken, çalışmanın sonunda TIMP ve GMs değerlendirmelerinde olumlu yönde istatistiksel olarak anlamlı gelişmeler saptandı (p0.05). SONUÇ: Çalışmamızla, NGT yaklaşımlarının prematüre bebeklerde güvenli bir uygulama olduğu ve bebeklerin büyüme hızı ile motor performansını geliştirdiği, ağrı algısını ise azalttığı gösterildi. ANAHTAR SÖZCÜKLER: Erken fizyoterapi, erken müdahale, nörogelişimsel tedavi (NGT), prematüre bebek, YYBÜ
Özet (Çeviri)
Object: Premature infants are at high risk for developing sensorimotor sequels. Even though neurodevelopmental treatment (NDT) approaches have the capability to reduce this risk, when applied in early stage, its effect has been studied usually after discharge. The aim of our study was, to investigate the efficacy of NDT approaches on motor performance and growth in premature infants born less than 33rd weeks of gestational age, when applied in the neonatal intensive care unit (NICU), Method: The study was performed in the NICU on a sample of 22 patients. In our randomized control study, the Control Group (CG) (n=11) continued with routine therapy whereas the therapy group (TG) (n=11) received a total of 20 sessions of NDT approaches, additional to their routine therapy. Infants in the TG were tested before and after 20 sessions of NDT program, and those of the CG were tested at the match able gestational ages with "General Movements (GMs) and the Test of Infants Motor Performance (TIMP). Body weight (BW) and head circumference (HC) were recorded daily. Furthermore, to evaluate the effect of NDT approaches on pain perception the Premature Infant Pain Profile was applied. Results: Perinatal and postnatal clinical characteristics of the groups were similar. Although there was not a difference between the TIMP scores on the first evaluation at 34thPMA, by the end of the study both the TIMP scores and GMs characteristics has been improvement to the positive direction (p 0.05). Conclusion: With our study, it has been shown that the NDT concept is a safe approach in premature infants and that it increases growth speed and motor performance and decreases pain perception.