Kronik boyun ağrılı hastalarda pilates eğitiminin fonksiyonellik ve yaşam kalitesine etkisi
Effects of pilates training on functionality and quality of life in patients with chronic neck pain
  1. Tez No: 440247
  2. Yazar: MELDA SOYSAL TOMRUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGE KARA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: pilates egzersizleri, postüral kontrol, fiziksel aktivite, kronik boyun ağrısı, pilates exercises, postural control, physical activity, chronic neck pain
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç:Kronik boyun ağrısının fonksiyonel yetersizliğe sebep olduğu belirtilmesine rağmen, Pilates eğitiminin fonksiyonellik ve yaşam kalitesine olan etkisi bilinmemektedir. Araştırmanın amacı kronik boyun ağrılı hastalarda Pilates egzersizlerinin fonksiyonellik ve yaşam kalitesine etkisini incelemektir. Yöntem: Otuz altı kronik boyun ağrılı hastada ağrı, özürlülük, kavrama kuvveti, el becerisi, postüral kontrol, fiziksel aktivite ve yaşam kalitesi değerlendirilmiştir. Hastalar Pilates ve ev egzersiz grubu olmak üzere randomize olarak 2 gruba ayrılmıştır. Hastalara 8 haftalık egzersiz eğitimi uygulanmış ve değerlendirmeler egzersiz öncesi, sonrası(8. hafta) ve 12. haftada tekrarlanmıştır. Bulgular: Her 2 tedavi yöntemi de kısa dönemde ağrı ve özürlülüğü azaltmada ve el becerisi ile kavrama kuvvetini artırmada benzer etkiye sahipken, Pilates egzersizleri uzun dönemde ağrı ve özürlülüğün azalmasında, fiziksel aktivite ve yaşam kalitesinin artmasında ev egzersizlerinden daha etkili bulunmuştur (p0.05). Sonuç: Pilates egzersizleri hem kısa hem uzun dönemde ağrı ve özürlülüğün azalmasında,fiziksel aktivite ve yaşam kalitesinin artmasında ev egzersizlerinden daha etkilidir. Postüral kontrolü geliştirmede her 2 egzersiz yöntemi de benzer etkiye sahiptir. Bu konuda Pilates egzersizleri ile farklı egzersiz yaklaşımlarını karşılaştıran daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: It is known that chronic neck pain causes functional disability; however, there is limited research on the effect of Pilates training in functionality and quality of life.The aim of this study was to investigate the effect of Pilates exercises on functionality and quality of life in patients with chronic neck pain. Method: Pain, disability, grip strength, hand dexterity, postural control, physical activity and quality of life were evaluated inthirty-six patients with chronic neck pain. Patients were randomly divided into Pilates and home exercise group. Patients underwent eight-week exercise training and all assessments were repeatedbefore and after exercises at the (8th week) and 12th week. Results: While both treatment methods had similar effect to decrease pain and disability and also increase hand dexterity and grip strength in short and long term, Pilates exercises are found more efficient than home exercises to decrease pain and disability, to increase physical activity and quality of life (p0.05). Conclusion:Pilates exercises is more effective than home exercises in reducingpain and disability, increasing physical activity and quality of life both in the short and long-term.Both exercise methods have same effect to improve postural control. More studies are needed to compare the efficiency of Pilates exercises and different exercise interventions on this issue.