Subakromiyal sıkışma sendromlu (SSS) hastalarda yüksek yoğunluklu lazer tedavisinin kombine (hotpack-tens-ultrason) fizik tedavi ile etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of effectiveness of high intensity laser therapy against combined physical therapy (hotpack-tens-ultrasound) in patients with subacromial impingement syndrome (SIS)
  1. Tez No: 440253
  2. Yazar: MUSTAFA BALTACI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜLAY YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Subakromiyal Sıkışma Sendromu, Yüksek Yoğunluklu Lazer Tedavisi, Tens, Ultrason, Subacromial Impingement Syndrome, High Intensity Laser Therapy, Tens, Ultrasound
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Subakromiyal sıkışma sendromlu (SSS) hastalarda yüksek yoğunluklu lazer tedavisinin kombine (hotpack-tens-ultrason) fizik tedavi ile etkinliğinin karşılaştırılması Amaç: Subakromiyal sıkışma sendromlu hastalarda yüksek yoğunluk lazer tedavisi ile kombine (hotpack-tens-ultrason) fizik tedavi modalitelerinin ağrı, fonksiyonellik ve yaşam kalitesine olan etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Polikliniğine başvuran, SSS tanısı alan 94 hasta çalışmaya dahil edilerek iki gruba randomize edildi. Çalışmaya alınan hastalardan çalışma sonlanıncaya kadar medikal tedavi almaması önerildi. 1. gruba 46 kişi alındı. 1.grupta 7 hasta medikal tedavi aldığından 3 hasta da tedaviye düzenli gelmediğinden çalışmadan çıkarıldı. 2. gruba 48 kişi alındı. 2. grupta ise 9 hasta medikal tedavi aldığından 3 hastada tedaviye düzenli gelmediğinden çalışmadan çıkarıldı. Çalışma her iki grupta 36‟şar hasta ile tamamlandı. Birinci gruba yüksek yoğunluklu lazer ile haftada üç gün, gün aşırı olacak şekilde 3 hafta süre ile toplam 9 seans tedavi uygulandı. İkinci gruba ise kombine fizik tedavi (hotpack, tens, ultrason) haftada beş gün olacak şekilde üç hafta süre ile toplam 15 seans tedavi uygulandı. Her iki gruptaki hastalara haftada 5 gün olmak üzere 3 hafta boyunca toplam 15 seans fizyoterapist eşliğinde aktif olarak codman sarkaç egzersizleri, eklem hareket açıklığı egzersizleri, omuz çevresi kasları güçlendirici egzersizler, germe egzersizleri verildi. Hastalar tedaviden önce, tedaviden hemen sonra ve tedaviden 1 ay sonra Visuel Analog Skalası, Constant skorlaması, Omuz ağrı ve disabilite indeksi ve SF-36 yaşam kalitesi anketi ile değerlendirildi. Bulgular: Her iki grupta tedavi sonrası ölçümlerde tüm parametrelerde istatiksel olarak anlamlı değişiklik tespit edildi. Her iki grup arasında ise tedavi sonrasında lazerin kombine gruba göre Vizuel Analog Skalası değerlerinde daha etkili olduğu görüldü. 4 hafta sonra ise Vizuel Analog Skalası değerlerinde lazerin kombine grupla benzer etkinlikte olduğu görüldü. Omuz ağrı ve disabilite indeksi skorlarında lazerin kombine gruba göre istatiksel olarak daha anlamlı düzelme sağladığı, Constant skorlarında ise her iki grup arasında benzer etkinlik olduğu tespit edildi. SF-36 alt parametrelerinde ise tedavi sonrası ve 4 hafta sonrasında her iki grup arasında etkinliğin benzer olduğu tespit edildi. Sonuç: Subakromiyal sıkışma sendromunda yüksek yoğunluklu lazer kullanımı konvansiyonel tedaviler kadar etkili bir tedavi modalitesidir. Akut dönemde özellikle ağrı skorları üzerinde yüksek yoğunluklu lazerin etkinliğinin daha fazla olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Comparison Of Effectiveness Of High Intensity Laser Therapy Against Combined Physical Therapy (Hotpack-TENS-Ultrasound) In Patients With Subacromial Ġmpingement Syndrome (SIS) Objective: The aim of this study was to compare high intensity laser therapy against combined physical therapy (hotpack-tens-ultrasound) modalities in patients with subacromial impingement syndrome (SIS) in terms of pain, functionality and effects on quality of life. Methods: 94 patients who referred to İnönü University Medical Faculty Hospital, Physical Medicine And Rehabilitation Policlinic and were diagnosed as SIS were randomly divided into two groups. Participants were advised not to take any medical treatment until the end of the study. 46 patients were selected for the first group. 7 patients were excluded from the study because they were taking medical treatment and 3 patients were excluded from the study because they didn‟t attend to the treatment sessions regularly. 48 patients were selected for the first group. 9 patients were excluded from the study because they were taking medical treatment and 3 patients were excluded from the study because they didn‟t attend to the treatment sessions regularly. Study was completed with 36 patients in each group. First group was subjected to a total of 9 sessions of therapy which comprised high intensity laser therapy for 3 days a week (every other day) for 3 weeks. Second group was subjected to subjected to a total of 15 sessions of therapy which comprised combined physical therapy (hotpack-tens-ultrasound) 5 days a week for 3 weeks. Both groups were subjected actively to a total of 15 sessions of codman pendulum exercises, range of motion exercises, exercises that strengthen muscles around the shoulder and stretching exercises accompanied by a physiotherapist 5 days a week for 3 weeks. Patients were evaluated before treatment, right after treatment and a month after treatment using Visual Analog Scale, Constant scoring system, Shoulder pain and disability index and SF-36 quality of life questionnaire. Results: Both groups showed statistically significant changes after treatment in all parameters. Laser therapy was found to be more effective than combined therapy according to Visual Analog Scale. When both groups were evaluated with Visual Analog Scale 4 weeks later, laser therapy showed similar effects to combined therapy. Shoulder pain and disability index scores showed that laser therapy was more effective than combined therapy in terms of statistically significant improvement and CONSTANT scores showed that both therapies were similar in efficiency. SF-36 sub-parameters showed that both therapies were similar in efficiency both right after treatment and 4 weeks after treatment. Conclusion: High intensity laser therapy modality is as effective as other conventional therapies in the treatment of subacromial impingement syndrome. High intensity laser therapy is shown to be more effective in the acute phase especially on pain scores.