Aydın ili ve çevresindeki süt sığırcılığı işletmelerinde bovine respiratory syncytial virus (BRSV) enfeksiyonunun serolojik olarak araştırılması
A serological investigation of bovine respiratory synctial virus (BRSV) infection in dairy farm enterprises in Aydin and its surroundings
  1. Tez No: 440296
  2. Yazar: MERVE GÜDEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TOLGA TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: BRSV, sığır, Aydın ili, risk faktörleri, seropozitiflik, BRSV, cattle, Aydin, risk factors, seropositivity
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Viroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Aydın ili ve çevresindeki, BRSV aşısı uygulaması yapılmayan süt sığırcılığı işletmelerinde tesadüfi örnekleme yöntemi ile toplanan kan serumlarının serolojik olarak araştırılması yapılmıştır. Yapılan serolojik muayene sonucu, Aydın genelinde BRSV enfeksiyonuna karşı %98,6 seropozitiflik tespit edilirken, işletmeler bazında %97,1 ile %100 arasında değişen seropozitiflik oranları saptanmıştır. Araştırmada ayrıca, enfeksiyon hastalıkları için söz konusu olabilecek bazı risk faktörlerinin (sürü büyüklüğü, yaş, cinsiyet, ırk, gebelik, işletme tipi, merada bulunma süresi, ahıra giriş zamanı, yıllık işçi değişimi, sürüye yeni hayvan girme oranı) BRSV enfeksiyonu sıklığına etkisi araştırılmış, ancak BRSV enfeksiyonunun tüm bu faktörlerden bağımsız olarak çok yüksek oranlarda bulunduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
BRSV infection was investigated in randomly selected blood serum samples collected from unvaccinated dairy cattle herds in the Aydin province and its surroundings. On average, 98.6% seropositivity against the BRSV infections was detected in enterprises across Aydin and seropositivity rates ranging between 97.1% and 100% were detected in the enterprises. In addition, effects of some of the risk factors that can be significant for infectious diseases (herd size, age, gender, breed, pregnancy, type of enterprise, time in pasture, entrance time to the barn, annual labor turnover, arrival of new animals) were also investigated and the BRSV infections was found at very high rates independent of all of these risk factors.