Kesim aşamalarına göre sığır karkaslarının mikrobiyolojik durumları
Microbiological status of cattle carcasses BY slaughter stages
  1. Tez No: 440317
  2. Yazar: ADEM SAĞIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SADIK BÜYÜKYÖRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Kesim, Sığır Karkasları, Mikrobiyoloji, Slaughter, Cattle Carcasses, Microbiology
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Avrupa Komisyonunun (EC) 2073/2005 sayılı yönetmeliğine ve bu yönetmelikte değişiklik yapılmasını öngören (EC) 1441/2007 sayılı yönetmeliğe göre, derinin yüzülmesinden sonra ve soğutma öncesinde karkaslar üzerindeki aerobik koloni sayıları ve Enterobacteriaceae sayıları; sığır, domuz, koyun, keçi ve at karkaslarının değerlendirilmesi için mikrobiyolojik kriter olarak kabul edilmektedir. Eksizyonla numune alma metodu karkasların hijyenik kalitesini değerlendirmek için tavsiye edilmektedir. Svap ile örneklemeye sadece eksizyon tekniği ile arasında bir ilişki olduğu zaman izin verilmektedir. Genel olarak svap alma yöntemiyle kıyaslandığında eksizyon yöntemiyle et yüzeylerinden elde edilen bakteri sayısının önemli ölçüde fazla olduğu kabul edilmektedir. Dolayısıyla karkaslardan örnekleme, en iyi eksizyon yöntemi ile olmaktadır. Bu çalışmada, özel sektöre ait bir mezbaha hattında HACCP için mikrobiyolojik indikatörler değerlendirildi. Mezbaha kesim hattında 25 karkas üzerinde toplam aerobik mezofilik bakteri (TVCs) ve Enterobacteriaceae sayıları belirlendi. Bu amaçla kesimden hemen sonra sığır karkasları; deri yüzülmesini takiben, karkasın yıkanmasından sonra ve karkasın 24 saat soğuk hava deposunda bekletilmesinden sonra olmak üzere 3 aşamada incelendi. Her bir aşamadan anal, boyun, döş, but ve omuz olmak üzere karkasın 5 farklı yerinden numuneler alındı. Bu çalışma ile elde edilen sonuçlar, karkasların hijyenik kalitesinin çok iyi olmadığını ve bu karkasların raf ömürlerinin beklenen sürede olamayacağını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
According to Regulation (EC) 2073 ⁄ 2005 (European Commission, 2005), amended by Regulation (EC) 1441 ⁄ 2007, microbiological criteria for evaluating carcasses of cattle, pigs, sheep, goats and horses include aerobic colony counts and Enterobacteriaceae counts on carcasses after dressing but before chilling. The excision sampling method is exclusively recommended to asses the hygienic quality of carcasses. Swabbing is also permitted but only if a correlation has previously been found between the excision and swabbing techniques. Swabbing is acceptable only when substantial fractions of bacteria, present on sampled areas are recovered. It is generally accepted that the excision method recovers significantly higher numbers of bacteria from meat surfaces compared with swabbing. Excision is the most effective bacterial carcass sampling method. In this study, microbiological indicators for HACCP slaughterhouse line in a special business operator were evaluated. A total of 25 carcasses from slaughterhouse production line were determined for total aerobic mezophilic bacteria (TVCs) and numbers of Enterobactericeae. For this purpose, immediately after the slaughter of cattle carcasses are examinated in 3 stages; including to following the skinning, after washing the carcasses and carcass to be kept in cold storage for 24 hours after. The samples were taken 5 different locations of carcasses including to anal, neck, chest, thigh and shoulder. The results obtained from this study, the hygienic quality of the carcasses are not very good and show that shelf life of the carcasses could not be expected time.