Plantar fasiitte yüksek yoğunluklu lazer, ultrason ve kinezyolojik bantlama tedavilerinin etkinliklerinin karşılaştırılması
The comparison of the effects of high intensity laser, ultrasound and kinesiotaping therapy methods in the treatment of plantar fasciitis
  1. Tez No: 440443
  2. Yazar: EMİNE AKALIN KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞİRZAT ÇOĞALGİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek yoğunluklu lazer, ultrason, plantar fasiit, ağrı, plantar basınç, High intensity laser, ultrasound, plantar fasciitis, pain, plantar pressure
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Plantar fasiit, plantar fasyanın kalkaneusa yapışma yerinde tekrarlayan travmalar sonucu oluşan ağrılı ve yaygın bir durumdur. Tedavisinde çok sayıda yöntem önerilmektedir. Çalışmamızda plantar fasiit tanılı hastalarda yüksek yoğunluklu lazer, ultrason ve kinezyolojik bantlama tedavilerinin ağrı, fonksiyon, yaşam kalitesi ve plantar basınç dağılımına etkilerini değerlendirerek üç farklı tedavi yönteminin birbirlerine olan üstünlüklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya plantar fasiit tanısı konulan 18-65 yaş arası 60 hasta (53 kadın, 7 erkek) dahil edildi. Hastalar randomize olarak üç gruba ayrıldı. Birinci gruba yüksek yoğunluklu lazer tedavisi haftada 5 kez toplam 10 seans, ikinci gruba ultrason tedavisi haftada 5 kez toplam 10 seans, üçüncü gruba kinezyolojik bantlama beş gün ara ile toplam 3 kez uygulandı. Her üç gruba da plantar fasya ve gastroknemius/soleus kasları germe ve ayak intrinsik kaslara güçlendirmeden oluşan egzersiz programı verildi. Ağrı şiddeti ve fonksiyonel durum Vizüel Analog Skala ve Ayak Fonksiyon İndeksi ile; yaşam kalitesi Kısa Form 36 ile tedavi öncesi, tedavi sonrası ve tedavi sonrası 6. haftada değerlendirildi. Plantar basınç dağılımı pedobarografi cihazı ile tedavi öncesi ve tedavi sonrası 6. haftada ölçüldü. İstatistiksel analiz 0,05 anlamlılık düzeyinde uygulandı. Hastaların yaş ortalaması 53,77±8,18 yıl idi. Vizüel Analog Skala, Ayak Fonksiyon İndeksi skorlarında tedavi sonrası ve tedavi sonrası 6. hafta kontrolünde her üç grupta da istatistiksel olarak anlamlı azalma saptanırken, 3 grup arasında belirgin bir fark gözlenmedi. Yaşam kalitesi değerlendirme ölçeğinde yüksek yoğunluklu lazer ve kinezyolojik bantlama grubunda istatistiksel olarak anlamlı artış saptanırken, ultrason grubunda anlamlı fark saptanmadı, gruplar arası karşılaştırmada yaşam kalitesi değerlendirme ölçeğinin bazı parametreleri üzerine lazer ile ultrason grubu ve lazer ile kinezyolojik bantlama grubu arasında lazer grubunun, ultrason ile kinezyolojik bantlama grubu arasında kinezyolojik bantlama grubunun daha etkili olduğu saptandı. Plantar basınç ölçümlerinde lazer tedavisi ile topuk medialinde, kinezyolojik bantlama tedavisi ile 1 ve 2. metatarsta maksimum basıncın azaldığı, ultrason tedavisinin ise plantar basınç dağılımını etkilemediği gözlendi. Sonuç olarak; plantar fasiitte yüksek yoğunluklu lazer, ultrason ve kinezyolojik bantlama tedavileri ağrı şiddetini azaltmada ve fonksiyonel durumu düzeltmede etkili tedavi yöntemleridir. Ayrıca yüksek yoğunluklu lazer ve kinezyolojik bantlamanın yaşam kalitesini artırdığı söylenebilir ve bu artış yüksek yoğunluklu lazer ile daha fazladır.
Özet (Çeviri)
Plantar fasciitis is a common and painful condition that occurs as a result of repetitive trauma at the plantar fascia insertio. Numerous interventions have been described for the treatment. In this study, we aimed to evaluate the effect of high intensity laser, ultasound and kinesiotaping therapy methods on foot pain, function, quality of life and plantar pressure distribution in patients with plantar fasciitis. Sixty patients (53 female, 7 male) with plantar fasciitis between 18-65 years of age were included in the study. The patients were randomly divided into three groups. The first group received high intensity laser therapy (5 times a week, a total of 10 sessions), the second group received ultrasound therapy (5 times a week, a total of 10 sessions) and kinesiotaping was applied to the third group (a total of 3 times with an interval of 5 days). An exercise program which consisted of plantar fascia and gastrocnemius/soleus muscles stretching and foot intrinsic muscles strengthening were given to the each groups. Foot pain and functional status was evaluated by the Visual Analogue Scale and Foot Function Index, quality of life was evaluated by the short form 36 at baseline, immediately and six weeks after treatment. Plantar pressure distribution was measured by pedobarography at baseline and six weeks after treatment. Statistical tests were conducted at the 0.05 significance level. The mean age of the patients was 53,77±8,18 years. Immediately and six weeks after treatment, Visual Analogue Scale and Foot Function Index showed a statistically significant reduction in all three groups, on the other hand there were no statistically significant difference between 3 therapy groups. Quality of life assesment scale was improved statistically significant level in the high intensity laser and kinesiotaping groups, but no significant difference was determined in the ultrasound group. Between laser and ultrasound groups and between laser and kinesiotaping groups, laser group was more effective, between ultrasound and kinesiotaping groups, kinesiotaping group was more effective on the some parameters of quality of life assesment scale. Plantar pressure measurement showed that maximum pressure on the medial heel was decreased with laser therapy and maximum pressure on the first and second metatarses were decreased with kinesiotaping therapy, while the ultrasound therapy did not affect the plantar pressure distribution. As a result; high intensity laser, ultrasound and kinesiotaping therapies are effective treatments to reduce pain and improve functional status in patients with plantar fasciitis. Also high intensity laser and kinesiotaping increase the quality of life and this increasing is more with high intensity laser therapy.