Aşil tendonu ve fascia plantaris'in calcaneus üzerindeki tutunma yerlerinin plantar fasiit ile ilişkisi: Geometrik bir yaklaşım
The relationship between the insertion sites of the achilles tendon and plantar fascia on the calcaneus and plantar fasciitis: A geometric approach
  1. Tez No: 940287
  2. Yazar: BEGÜM TURNA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUĞRUL ÖRMECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Aşil tendonu, biyomekanik, calcaneus, fascia plantaris, plantar fasiit, Achilles tendon, biomechanics, calcaneus, plantar fascia, plantar fasciitis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Plantar fasiit, fascia plantaris'te ortaya çıkan inflamatuar bir hastalıktır. Plantar fasiit'in kesin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, risk faktörleri arasında kısıtlı ayak bileği dorsifleksiyonu, obezite, uzun mesafe koşuları ve ayak arkında oluşan patolojiler yer alır. Bacak arkası kaslarının gerginliği, ayağın biyomekaniğini olumsuz yönde etkileyerek fascia plantaris'in gerilmesine yol açabilir. Etiyolojisinin tam anlaşılamaması üzerine, çalışmamızda calcaneus ile bağlantılı; fascia plantaris ve aşil tendonu gibi iki önemli yapının plantar fasiit ile olan ilişkisini değerlendirmeyi amaçladık. Çalışmamız hasta ve kontrol grubu olmak üzere 100 kişilik iki gruptan oluşuyordu. Her iki gruptaki ayak ve ayak bileği radyolojik görüntülerinde fascia plantaris ve aşil tendon uzunluğu, fascia plantaris ve aşil tendonunun tutunma yüzeylerinden geçen yere dik ve paralel çizgiler arası oluşan üçgenin hipotenüs uzunluğu, aşil/hipotenüs oranı, üçgenin iç açıları α ve β açısı, üçgen ile aşil tendon arasındaki γ açısı ve calcaneal inklinasyon açısı ölçülmüş, bu değerler hasta ve kontrol grubu arasında karşılaştırılmıştır. Aşil/hipotenüs oranı, α ve β açı değerleri, aşil tendon uzunluğu, fascia plantaris uzunluğu, hipotenüs uzunluğu ve calcaneal inklinasyon açısında fasiit grup ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p0,05). Ayrıca γ açısı ile calcaneal inklinasyon açısı arasında negatif yönlü kuvvetli bir ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Plantar fasciitis is an inflammatory disease that occurs in the plantar fascia. Although the exact cause of plantar fasciitis is not known, risk factors include limited ankle dorsiflexion, obesity, long-distance running, and pathologies in the arch of the foot. Tension in the muscles of the back of the leg can negatively affect the biomechanics of the foot and cause the plantar fascia to stretch. Since its etiology is not fully understood, we aimed to evaluate the relationship between plantar fasciitis and two important structures connected to the calcaneus; the plantar fascia and the Achilles tendon. Our study consisted of two groups of 100 people, the patient and the control group. In both groups, plantar fascia and Achilles tendon length, hypotenuse length of the triangle formed between lines perpendicular and parallel to the ground passing through the attachment surfaces of plantar fascia and Achilles tendon, Achilles/hypotenuse ratio, internal angles of the triangle α and β angle, γ angle between triangle and Achilles tendon and calcaneal inclination angle were measured in foot and ankle radiological images and these values were compared between patient and control groups. Achilles/hypotenuse ratio, α and β angle values, Achilles tendon length, plantar fascia length, hypotenuse length and calcaneal inclination angle were found to be statistically significant difference between fasciitis group and control group (p0.05). In addition, a negative strong correlation was found between γ angle and calcaneal inclination angle.