Akut apandisit tanısında alvarado skorlama sisteminin crp ve lökosit ile korelasyonu
  1. Tez No: 440455
  2. Yazar: BURAK HASGÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERHAT KARAMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Akut apandisit, Alvarado Skorlama Sistemi, CRP, Lökosit, Acute Appendicitis, Alvarado Scoring System, CRP, Leukocytes
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Amaç: Akut apandisit (AA); tüm yaş gruplarında akut karın olarak karşılaşılan, acil cerrahi gerektiren ve halen teşhis edilmesinde güçlükler olan durumlardan biridir. Erken teşhis edilmesiyle mortalite ve morbidite oranı oldukça düşüktür. AA; farklı şikayetler, klinik bulgular ve laboratuar sonuçlarıyla karşımıza çıkabilir. Şikayetlerin ve bulguların diğer karın ağrısına neden olabilecek hastalıklarla karışabilmesi tanıda hatalara sebep olabilir. Bu da tanıda gecikmelere veya hatalı ön tanı sonrası gereksiz yere apendektomilere yol açabilir. AA tanısını hızlı bir şekilde koymak için çeşitli skorlama sistemleri geliştirilmiştir. Biz çalışmamızda Alvarado Skoru (AS) ile CRP ve lökosit arasında ilişkiyi araştırarak klinisyenlere hasta yönetiminde yol gösterici olabilmeyi ve AS'nın güvenilirliğini araştırmayı hedefledik. Materyal-Metod: Bu çalışma prospektif olarak planlandı. Acil servis kliniğine karın ağrısı ile başvuran toplam 150 hastadan histopatolojik sonucu AA olarak sonuçlanan 73 hasta grubunun ve yapılan incelemeler sonrası akut apandisit çıkmayan 77 kontrol grubunun verileri incelendi. Çalışmaya 18 yaşından küçükler, 65 yaşından büyükler ve gebeler dahil edilmedi. Tüm hastalara detaylı bir fizik muayene yapıldıktan sonra AS parametreleri ve laboratuar sonuçları kayıt altına alındı. AA düşünülüp opere edilen hastaların patoloji sonuçları incelendi. AA düşünülmeyip taburcu edilen hastalar daha sonraki süreçte telefon ile aranarak apandisit nedeniyle opere olup olmadıkları öğrenilip kayıt altına alındı. Verilerin istatistiği IBM SPSS for Windows Versiyonu 18.00 üzerinden yapıldı. Bulgular: AA grubundaki 73 hastanın 37'si (% 50.6) kadın iken, 36'sı (%49.4) erkekti (kadın/erkek: 1.02/1). Ortalama yaş hasta grupta; 30.6 iken, erkeklerde 30.5, kadınlarda 30.8 idi. AA düşünülüp operasyona alınan 86 hastanın 13' ünde (% 15.1) apandisit harici farklı bir patoloji ile karşılaşıldı (negatif apendektomi). Hasta grubun patoloji sonuçlarına göre akut apandisite en sık yol açan sebep % 84.9 ile fekaloidler olduğu görüldü. Hastaların % 85' inde basit apandisit saptanırken, % 8.2' sinde perforasyon tespit edildi. AA vakalarının fizik muayenesinde en sık sağ alt kadran hassasiyeti (%95.8) görülürken, en sık görülen semptom bulantı ve kusma (%67.1) idi. AS parametrelerinden biri olan ateş ise %12.4 oranında görülerek en nadir gözlenen bulgu oldu. AS laboratuar parametrelerinden lökositozun sensitivitesi hasta grup üzerinde % 79.4 iken nötrofili % 75.3 olarak bulundu. Çalışmamızda AS ve lökosit arasındaki ilişki ki-kare testi ile analiz edildi ve hem hasta 5 grubunda hem kontrol grubunda bu iki değer birbiriyle uyumlu bulundu. AS ve CRP arasındaki ilişkiye bakıldığında hasta grubunda bu iki değer birbiriyle uyumsuz bulunurken, kontrol grubunda uyumlu bulundu. AS ile AA arasındaki ilişki ki-kare testi ile incelendi, bu iki değerin birbirleriyle uyumunun zayıf olduğu ve olumsuz yönde anlamlı olduğu saptandı. Sonuç: AS; AA düşünülen hasta yönetiminde yol gösterici bir skorlama sistemi olduğu söylenmesine rağmen çalışmamızda istatistiki olarak anlamsız bulunmuştur. AS tanı koymada tek başına yeterli değildir ve laboratuar testleri veya görüntüleme yöntemleri ile tanının desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Summary: Acute appendicitis (AA); which is commonly seen in all age groups, is perhaps one of the difficulties in the current diagnosis and requiring emergency surgery. Mortality and morbidity rates in the early diagnosis is very low with early diagnosis. AA can manifest with different complaints ,clinical findings and laboratory results. Complaints and symptoms can be confused with other diseases that can cause abdominal pain leading to misdiagnosis. This may cause to delay diagnosis or sometimes unnecessary appendectomy. Various scoring systems have been developed for the diagnose of acute appendicitis immediately. In our study, we aimed to explain reliabilty of Alvarado Score (AS) and provide guidence in management of patients by evaluating the relationship between CRP and WBC. Material-Method: This study was planned prospectively. The data of 150 patients presenting with abdominal pain to the emergency service was analysed. 73 patients were competible with AA according to histopathological results and 77 patients were in control group. İn our study patients with 18-65 years old were taken into the study. Besides, pregnant patinets were excluded from the study. After a detailed physical examination of all patients, AS parameters and laboratory results were recorded. The pathological results of patients who were operated with AA, were evaluated. Control group were called after discharging and learned if they operated for AA. Data statistics were evaluated on IBM SPSS for Windows Version 18:00. Results: There were 73 patients in AA group and it includes 37 (% 50.6) female, 36 (%49.4) male. (female/male:1.02/1). The mean age of patients in all groups were 30 (for male 30.5, for female 30.8). 86 patients were considered as AA and operated, 13 (15.1%) patients were encountered different pathologies without of AA (negative appendectomy). According to the pathological results, the most common cause was fecaloids with % 84.9 in AA group. % 85 of patients were detected as simple appendicitis and %8.2 had perforation in AA group. The most common physical examination was the right lower quadrant tenderness (%95.8). The most common symptoms was nausea and vomiting (67.1%). The fever evaulated as a most rare AS parameter (%12.4). The leukocytosis sensitivity was % 79.4, the neutrophily was % 75.3 in patient group. In this study, AS-leukocyte correlation were analyzed with square test and were consistent with each other. There was no positive correlation between AS and CRP. Besides, it was found that there was poor correaltion between AS and AA. 7 Conclusions: AS is a suggested scoring system in management of AA in literature. Although, in this study we could't found significant contribution of AS on diagnosis of AA. We suggest that the diagnosis of AA should support with laboratuary tests and diagnostic methods.