Akut apandisitli hastalarda mevcut skorlama yöntemlerinin karşılaştırılması ve yeni oluşturulacak olan skorlama yönteminin tanıdaki güvenilirliği
Comparison of current scoring methods in patients with acute appendicitis and the reliability of the scoring method to be new created
- Tez No: 999977
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM TAYFUN ŞAHİNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Apandisit, Alvarado, MBALA skoru, Duyarlılık, Appendicitis, Alvarado, MBALA score, Sensitivity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Apendiks hastalıkları, acil hastaneye başvuruların sık sebepleri arasındadır ve apendektomi en çok uygulanan acil cerrahi operasyonlarından biridir. Literatürde akut apandisit tanısında farklı skorlama sistemleri bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı basit bir skorlama sistemi geliştirmek ve yeni oluşturulan MBALA skorlama sisteminin performansını Alvarado, Ohmann ve Eskelinen skoruna göre değerlendirmektir. Materyal ve Metot: 20.12.2017 - 20.12.2018 tarihleri arasında Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne karın ağrısı ile başvurup akut apandisit tanısı koyulan ve apendektomi yapılan 306 hastada prospektif olarak Alvarado, Ohmann, Eskelinen skorlama sistemleri uygulandı. Skorlama sistemlerinin sonuçları nihai histopatolojik değerlendirme ile karşılaştırılarak skorlama sistemlerinin başarısı değerlendirildi. Bulantı veya kusma, ateş, iştahsızlık, lökositoz, yaş, cinsiyet, kapsül reaktif protein, sağ alt kadran defans parametreleri ile oluşturulan MBALA skor modeli gücü araştırıldı. Bulgular: Akut apandisit tanısıyla apendektomi yapılan 306 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. 127' si kadın, 179' u erkekti. Yaş ortalaması 35.79 ± 14.73 (en küçük 18 ve en büyük 90) idi. Ohmann skorlama sistemi ile duyarlılık, özgüllük, pozitif ve negatif prediktif değerler ve genel doğruluk oranı % 28,9, % 82,5, % 91,7, % 14,9 ve % 35,9; Eskelinen skoru ile değerler % 58,3, % 57,5, % 90,1, % 17,2 ve % 58,2 idi; Alvarado skoru ile değerler % 72,6, % 55,5, % 91,5, % 23,2 ve % 70,3; MBALA skoru ile değerler % 75,1, % 70,0, % 94,3, % 29,8 ve % 74,5' tir. Akut apandisiti, negatif apendektomiden ayırmada MBALA skorunun kesim değeri ≥ 14 idi. MBALA skorlama sistemi en güvenilir puanlama sistemi olarak bulundu. Sonuç: Literatürdeki farklı skorlama sistemlerinin başarıları değişik oranlarda bildirilmiştir. Bu çalışmada en doğru sonuçlar MBALA skorlama sisteminden elde edilmiş olup akut apandisiti negatif apendektomiden ayırt etmede daha etkin saptanmıştır. Ayrıca yaş, sağ alt kadran defans, kapsül reaktif protein ve cinsiyet parametrelerinin bir arada da değerlendirildiği ilk skorlama modelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Appendiceal disease is a frequent reason for emergency hospital admission, and appendectomy is one of the most common emergency procedures. There are different scoring systems in the literature for the diagnosis of acute appendicitis. The aim of this study is to develop a simple scoring system and to evaluate the performance of the newly created MBALA scoring system as compared to Alvarado, Ohmann and Eskelinen score. Material and Methods: Between 20.12.2017 - 20.12.2018, 306 patients who were admitted to the Emergency Department of Hitit University Erol Olçok Education and Research Hospital with abdominal pain and were diagnosed with acute appendicitis were prospectively evaluated using the Alvarado, Ohmann and Eskelinen scoring systems. The success of the scoring systems was evaluated by comparing the results of scoring systems with the results obtained by histopathological examinations. Investigation of MBALA score model strength with nausea or vomiting, fever, anorexia, leukocytosis, age, gender, capsule reactive protein, right lower quadrant guarding parameters Results: A total of 306 patients who underwent an appendectomy were enrolled in the study. There were 127 females and 179 males. The mean age was 35.79 ± 14.73 years (minimum 18 years and maximum 90 years). Sensitivity, specificity, positive and negative predictive values and overall accuracy for diagnosis with the Ohmann scoring system were 28,9%, 82,5%, 91,7%, 14,9% and 35,9%; with the Eskelinen score the values were 58. 3%, 57. 5%, 90,1%, 17. 2% and 58. 2%; with the Alvarado score the values were 72, 6%, 55, 5%, 91,5%, 23,2% and 70, 3%; with the MBALA score the values were 75,1%, 70,0%, 94,3%, 29,8% and 74,5%. The cut-off threshold of the MBALA score in distinguishing acute appendicitis from negative appendectomy was ≥14. MBALA scoring system was found to be the most reliable scoring system. Conclusion: The success of different scoring systems in the literature has been reported in different rates. In this study, the most accurate results were obtained from the MBALA scoring system and it was found to be more effective in distinguishing acute appendicitis from negative appendectomy. Also, age, right lower quadrant guarding, capsule reaktive protein and sex parameters are evaluated together in the first scoring model.