Yorgunluğun maksimal kuvvet ve çevikliğe etkisi
The effect of fatigue on maximal strength and agility
  1. Tez No: 440473
  2. Yazar: ALİ BİRCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Çeviklik, Kuvvet, Yorgunluk, Agility, Strength, Fatigue
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışmanın amacı; yorgunluğun maksimal kuvvet ve çevikliğe etkisinin incelenmesidir. Araştırmaya yaşları ortalaması 20,00 ± 2,91 yıl, boyları ortalaması 178,36 ± 5,38 cm ve vücut ağırlıkları ortalaması 71,07 ± 6,41 kg olan toplam 28 futbolcu gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmaya katılan futbolcular Türkiye Süper Lig futbol takımlarından Balıkesir spor U 21 yaş altı futbol takımında yer almaktadır. Araştırma ön test – son test modeline uygun olarak yapılmıştır. Sporcuların yorgunlukları 20 metre mekik koşusu ile sağlandı. Futbolcuların ön test değerleri 20 metre mekik koşusu yapılmadan 1 gün önce elde edilmiştir. Son test değerleri ise 20 metre mekik koşusu bitiminde alınmıştır. Sporcuların maksimal kuvvetleri, maksimal 1 tekrara dayalı, maksimal tekrar yöntemi ile alınmıştır. Maksimal kuvvet ölçümleri vücudun bacak, omuz ve göğüs bölgeleri dikkate alınarak yapılmıştır. Sporcuların çeviklik yeteneği ise T testi ile test edilmiştir. Araştırmaya katılan sporcuların yorgunluk öncesi ve sonrası maksimal kuvvet değerlerinin karşılaştırılmasında, yorgunluk öncesi bacak extansiyon, omuz pres, lateral pulldown ve bacak pres maksimal kuvvet değerleri yorgunluk sonrası maksimal kuvvet değerlerinden anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (P0,05). Sonuç olarak yorgunluğun etkinliliği göz önünde bulundurularak sportif performanslarda yorgunluğun kısıtlayıcı etkisinden kurtulmak için kasın performansının yüksek tutulması gerekmektedir. Bunun için vücutta yorgunluğa karşı toleransın gelişmesini sağlayacak yeterli dinlenme aralıkları verilmesi ve müsabaka yüklenmelerinin önceden vücuda tanıtılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effect of maximal strength and agility of the fatigue. In this study, there are totally 28 volunteer football players joined according with averaga ages of 20,00 ± 2,91, average length of 178,36 ± 5,38 cm. and average body weight of 71,07 ± 6,41kg. The players involved in research are playing Balıkesir Sport U21, under 21 are football club in Turkish Sport League football team. The research is done according to pretest-posttest model. The players fatiques are provided according to 20 meters shuttle run. The players pretest values are obtained 1 day before doing 20 meters shuttle run. The posttest values are obtained after doing 20 meters shuttle run. The players maximal strength are obtained with 1 maximal repetition according to maximal repetition method. Maximal strength measurements have been made according to body measurements of the leg, shoulder and chest areas. The ability of agility athletes were tested by T test. The comparison of fatique before and after maximal strength values of the players, involved in research, the values of leg extension, shoulder pres, lateral pulldown and leg press maximal strength values were significantly higher than that before fatique after fatique (P0.05). As a result, taking into consideration the effectiveness of the restrictive effect of fatique to get rid of the fatique of muscles in a sporty performance is necessary to maintain high performance. It will enable the development of tolerance to fatique in the body for it to be given adequate rest breaks and the competition shoulder be introduced to pre-load the body.