Fiziksel aktif ve sedanter bireylerde fonksiyonel yorgunluğun kuadriseps femoris kası kuvvet hissi, postural stabilite ve dinamik dengeye etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of functional fatigue on quadriceps femoris muscle force sense, postural stability, and dynamic balance in physically active and sedentary individuals
  1. Tez No: 998548
  2. Yazar: DURU CEREN YAVUZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİBEL BOZGEYİK BAĞDATLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Postural denge, Statik denge, Uyarlanmış fiziksel aktivite programı, Postural balance, Static balance, Adapted physical activity program
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kas İskelet Fizyoterapisi ve Rehablitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortopedik Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı; fiziksel aktif, minimal aktif ve sedanter bireylerde fonksiyonel yorgunluğun kuadriseps femoris kası kuvvet hissi, postüral stabilite ve dinamik dengeye etkisinin incelenmesi ve karşılaştırılması aynı zamanda bu bireylerde kuadriseps femoris kası kuvvet hissi, postüral stabilite ve dinamik denge arasındaki ilişkinin araştırılmasıydı. Yaşları 18–34 yıl arasında değişen 65 sağlıklı katılımcı Uluslararası Fiziksel Aktivite Formu Kısa Form (IPAQ-SF) sonucuna göre sedanter grup (n=16), minimal fiziksel aktif grup (n=24), ve fiziksel aktif grup (n=25) olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Katılımcılarda fonksiyonel yorgunluk oluşturmak için modifiye mekik yürüme test protokolü kullanıldı. Yorgunluk öncesi ve sonrası kuadriseps femoris kası kuvvet hissi hatası KFORCE Bubble cihazı ile, postüral stabilite değerleri KFORCE Plates cihazı ile, dinamik denge değerleri ise Y-Denge testi ile değerlendirildi. Çalışmanın sonucunda; fonksiyonel yorgunluk öncesi ve sonrası her 3 grupta da kuadriseps femoris kası kuvvet hissi hatasında artma, postüral stabilite ve dinamik denge değerlerinde azalma bulundu (p<0,05). Fakat gruplar arasında hem yorgunluk öncesi hem de yorgunluk sonrası ölçülen parametreler arasında anlamlı bir fark bulunamadı (p>0,05). Postüral stabilite ve kuadriseps femoris kası kuvvet hissi hatası arasında tüm gruplarda korelasyon bulundu (p<0,05). Bu çalışmada, fiziksel olarak aktif bireylerin sedanter ve minimal aktif bireylere kıyasla daha iyi propriosepsiyona sahip olduğu, ancak fonksiyonel yorgunluk sonrası aktif bireylerde de sedanter ve minimal aktif bireylere benzer şekilde propriosepsiyonun bozulduğu saptanmıştır. Bu bulgu, maksimal egzersiz ve aşırı yüklenmenin her zaman yararlı olmayabileceğini göstermekte olup, sağlık profesyonelleri ve egzersiz danışmanlığı veren meslek gruplarının uzun yıllardır benimsediği“ne kadar çok yüklenirsen o kadar iyi”yaklaşımıyla çelişmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate and compare the effects of functional fatigue on quadriceps femoris muscle force sense, postural stability, and dynamic balance in physically active, minimally active, and sedentary individuals, and to examine the relationships among these parameters. A total of 65 healthy participants aged between 18 and 34 years were divided into three groups according to the International Physical Activity Questionnaire Short Form (IPAQ-SF): sedentary (n = 16), minimally active (n = 24), and physically active (n = 25). Functional fatigue was induced using the modified shuttle walking test protocol. Quadriceps femoris muscle force sense error was assessed using the KFORCE Bubble device, postural stability was measured with the KFORCE Plates device, and dynamic balance was evaluated using the Y-Balance Test, both before and after fatigue.The results showed that quadriceps femoris muscle force sense error increased, while postural stability and dynamic balance values decreased after functional fatigue in all three groups (p < 0.05). However, no significant differences were found among the groups in any of the measured parameters, either before or after fatigue (p > 0.05). A significant correlation was observed between postural stability and quadriceps femoris muscle force sense error in all groups (p < 0.05). These findings may suggest that physically active individuals were found to have better proprioception than sedentary and minimally active individuals; however, proprioception was similarly impaired following functional fatigue in all groups. These findings may indicate that functional fatigue negatively affects proprioceptive function, postural stability, and dynamic balance regardless of physical activity level, and suggest that maximal exercise and excessive loading may not always be beneficial.