Küreselleşme sürecinde istihdamın önemi: Avrupa Birliği istihdam politikaları ve Türkiye
The significance of employment in the globalization process: Employment policy for the European Union and Turkey
- Tez No: 440530
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN AYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: küreselleşme, istihdam, işsizlik, Türkiye, Avrupa Birliği, globalization, employment, unemployment, Turkey, European Union
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Küreselleşme kavramı; uzun bir tarihsel sürecin sonucunda ortaya çıkmış bir olgudur. Küreselleşmenin ortaya çıkmasında etkili olan; ekonomik, ideolojik, teknolojik ve sosyal-kültürel faktörler her ülke için farklı düzeylere ve farklı özelliklere sahiptir. Dolayısıyla küreselleşme sürecinin ülkeler arasında eşit bir düzlemde yaşandığını söylemek mümkün değildir. Ülkelerin rekabet seviyeleri değişen pazar şartlarına ve teknolojik gelişmelere göre şekillenmektedir. Bu yüksek lisans tezinde, küreselleşme kavramının tarihsel gelişimi, küreselleşme sürecinde karşımıza çıkan istihdam ve işsizlik kavramları, Türkiye ve Avrupa Birliği'nin istihdam politikalarının uyumu değerlendirilmiştir. Bu bağlamda birinci bölümde; küreselleşme kavramının tarihsel gelişimi, küreselleşmenin ortaya çıkmasında etkili olan faktörler ile küreselleşme kavramına yönelik farklı yaklaşımlar incelenmiştir. İkinci bölümde; küreselleşme kavramı ile birlikte ön plana çıkan istihdam ve işsizlik kavramları ile küreselleşmenin istihdam üzerine etkilerine değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise; küreselleşmenin Avrupa Birliği üzerindeki etkileri, sayısal verilerden yararlanılarak Türkiye ve Avrupa Birliği istihdam politikalarının uyumu üzerinde durulmuştur. Küreselleşme sürecinden Avrupa Birliği istihdam alanında nasıl etkilenmiştir? Küreselleşme sürecinde Türkiye'nin Avrupa Birliği istihdam politikalarıyla uyumu nasıldır? Sorularına yanıt aranmaktadır.
Özet (Çeviri)
The term globalisation is a phenomenon that came in existence as a result of a long historical period. Factors that effect globalisation to take place, economical, ideological, technological and socio-cultural factors, have different values and properties for different countries. Thus, it is not possible to say that globalisation occurs equally among the countries. The level of competition over the countries takes shape according to technological developments and unstable market conditions. In this postgraduate thesis, basic historical development of the term globalisation, employement and unemployement terms that we come across during the gobalisation process and concordance between the employement policy of European union and Turkey are evaluated. In this context, firstly, historical development of the term globalisation, factors that effect globalisation to take place and different approaches about the term globalisation are investigated. Secondly, employement and unemployement that become prominent with the term globalisation and the effects of globalisation on employement are mentioned. Thirdly, impacts of globalisation on European Union and concordance between the employement policy of European union and Turkey are stated using quantitative information. How did European Union effected by globalisation period in terms of employement? At the globalisation period, how is the consistence of Turkey on employement policy of European Union? These questions are addressed in this paper.