Yakın ve uzak benzerleri ışığında M.Ö 6.-5. yüzyıl Milyas boyalı mezar odaları (Kızılbel, Müğren ve Karaburun II)
6-5th centuries Milyas chamber tombs (Kızılbel, Müğren and Karaburun II) in the light of far and near analogies
- Tez No: 440588
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. S. GÖKHAN TİRYAKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Milyas, Boyalı Mezar Odaları, Tümülüs, Ölü Gömme Gelenekleri, Milyas, Painted Chamber Tombs, Tumulus, Burial Customs
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Anadolu'nun güneybatısındaki Teke Yarımadası'nda yer alan Milyas Elmalı vadisi ve ötelerine uzanır ve antik coğrafyada Likya, Kabalia ve Pisidia gibi komşularla çevrilmektedir. 1970'li yıllardan itibaren yapılan kazılarla ortaya çıkarılan tümülüslerden üçü M. J. Mellink ve ekibi tarafından incelenmiştir. Kızılbel, Müğren ve Karaburun II adlarıyla anılan bu üç örnekte bulunan resimler büyük bir çeşitlilik göstermektedir ancak Müğren'de“mimari”resim anlayışı hakimken Kızılbel ve Karaburun II'de ise figüratif resimler söz konusudur. Mügren, bir ev formu taklit edilip resim ve heykellerle bezenmiş bir mekan olarak ev atmosferiyle gömme alanını birleştirerek“ölü evi”örneğine denk düşmektedir. Bununla birlikte, Kızılbel ve Karaburun II'de ikonografik ve tematik konuları içeren duvar resimlerinin ortak amacının mezar sahibini yüceltmek olduğu görülmektedir. Son olarak, Milyas'ta ortaya çıkarılan bu üç mezar odasının hem Anadolu'da (Lidya ve Frigya) hem de Batı Akdeniz'de (Etrürya) karşılaştığımız örneklerle yapısal, stilistik ve ikonografik benzerlik gösterdiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Milyas, as it was mentioned in ancient sources, is a region located in the peninsula of Teke which rests in the Southwest of Anatolia. The region extends throughout the valley of Elmalı and beyond, including Lycia, Kabalia and Pisidia as its neighbours. Starting in the 1970s, three tumuli encapsulating painted chamber tombs were unearthed and analysed by M. J. Mellink and her team. These chamber tombs, named Kızılbel, Müğren and Karaburun II, though being only three examples, show a great variety of paintings. While Müğren follows“architectural painting”patterns, Kızılbel and Karaburun II present figurative painting. When the case of Müğren is considered, it can be seen that this chamber tomb is an example to the“house of the dead”whose aim was transferring the home atmosphere to the funerary space by imitating the form of the house while using painting and sculpting. As for Kızılbel and Karaburun II, their wall paintings with iconographic themes share the common purpose of glorifying the tomb owner. Finally, the three chamber tombs found in Milyas show architectural, stylistic and iconographic similarities with several examples from Anatolia (Lydia and Phrygia) as well as from Western Mediterranean area (Etruria).