Hizmetiçi eğitimin çalışan performansına etkisi: Bir meta-analiz çalışması
The impact of the in-service training to employee performance: Meta-analytic study
- Tez No: 440597
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ANAFARTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hizmetiçi Eğitim, İşgören Performansı, Meta-Analiz, In-service Education, Employee Performance, Meta-Analysis
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Hizmetiçi eğitim, çalışanların hizmete yatkınlığını sağlamayı, verimlilik düzeylerini yükseltmeyi, gelecekteki görev ve sorumluluklarını daha iyi yerine getirebilmeleri için onların bilgi, deneyim ve becerilerini arttırmayı amaçlamaktadır. Bu araştırmanın amacı, kamu ve özel sektörde uygulanan hizmetiçi eğitim faaliyetlerinin bireyin performansına olan etkisini meta-analiz yöntemi ile değerlendirmektir. Bu amaca ulaşmak için hizmetiçi eğitim programının başlamasından önce ve sonra kişinin performansındaki değişim temel alınarak bir meta-analiz çalışması gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında 1990–2016 yılları arasında yapılmış hizmetiçi eğitimin performansa olan etkisini inceleyen 210 adet bildiri, makale, yüksek lisans ve doktora tezine ulaşılmıştır. Tüm çalışmalarının bulunduğu bir havuzda dahil etme kriterlerine uygun 52 yayın meta-analiz araştırması kapsamına girmiştir. Bu çalışmalardan hizmetiçi eğitimin performans üzerine etkisini inceleyen ve 9533 çalışanın algısını kapsayan 20 adet yayın meta-analize dahil edilmiştir. Meta-analiz çalışmasında standart ortalama farklar etki büyüklüğü ölçüsü olarak alınmıştır. Meta-analiz çalışması sonucunda hizmetiçi eğitimin çalışanın performansını pozitif olarak etkilediği bulunmuştur. Bu etkinin Cohen (1988)'in etki büyüklüğü sınıflandırmalarına göre büyük ve önemli bir etki büyüklüğü olduğu araştırmanın en önemli bulgusudur. Meta-analize dahil edilen araştırmaların etki büyüklüklerinin heterojen olması nedeniyle bazı metodolojik değişkenlerin hizmetiçi eğitimle performans arasındaki ilişkide düzenleyici bir rol oynayabileceği düşünülmüştür. Ölçüm aracının uygulandığı ülke, ölçekte kullanılan dil, uygulandığı alan ve yayın tipinden oluşan metodolojik değişkenlerin önemli birer düzenleyici rol oynamadıkları gözlenmiştir. Keza, hizmetiçi eğitim ve çalışan performansı arasındaki ilişkide cinsiyetin ve hizmetiçi eğitimin etkinliğini ölçmek için kullanılan ölçekteki madde sayısının düzenleyici rolünün olmadığı görülmüştür. Sonuçlar doğrultusunda uygulamacı ve araştırmacılara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of the in-service training activities which conducted in public and private sectors, on the performance of the institution and the performance of the staff by using meta-analytic effect method. The effects of in-service training activities on performance one evaluated. The comparison between the current situation and the changes after training was examined. This study covers 210 master's and PhD theses, journals and articles which include the findings about the effects of in-service training on performance between the years of 1990 and 2016. Among all manuscripts, 52 theses that are appropriate to the coding protocol included in the meta-analysis study. Among those manuscripts 20 theses and journals covering the perceptions of 9533 staff included in the meta-analytic effect size analysis. These manuscripts have the data for calculating the effect size of the in-service training. The results of the study demonstrate that in-service training has a positive effect on performance and according to the Cohen's classification, in-service training indicates strong and important effect. However on the basis of theses, it was determined that in-service training has weak effect size in some subjects and has average effect size in other subjects. Moreover, the number of items used in the studies make no difference on the effect size. The moderating effect of the gender was examined and the results indicate that it makes no significant difference on effect size. According to the results, some suggestions were offered to practitioners and researchers.