Çok kriterli karar verme yöntemleri ile kurumsal sürdürülebilirlik performansının değerlendirilmesi: Arçelik örneği
Evaluation of corporate sustainability performance using multi criteria decision making methods: The case of Arçeli̇k
  1. Tez No: 440598
  2. Yazar: NAZLI ERSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZNUR ÖZDEMİR AKYILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sürdürülebilirlik, Kurumsal Sürdürülebilirlik Değerlendirmesi, Çok Kriterli Karar Verme, Entropi, Topsis, Gri İlişkisel Analiz, Corporate Sustainability, Evaulation Corporate Sustainability, Multi Criteria Decision Making, Entropy, Topsis, Gray Relational Analysis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Son zamanlarda üzerinde en fazla durulan konulardan biri olan işletmelerde kurumsal sürdürülebilirlik, ekonomik ve sosyal kalkınma ile çevrenin korunması temalarını içerisinde barındıran geniş kapsamlı bir kavramdır. Bu kavram, özellikle Dünya Çevre ve Gelişme Komisyonu'nun (WCED) 1987 yılında yayınladığı Brundtland Raporu'yla birlikte dünya çapında çok önemli bir olgu haline gelmiştir. Bu olgunun kurumların yönetim sistemlerine uyarlanması ve bir süreç olarak çeşitli boyutları ile yönetilmesi zorunlu hale gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, Çok Kriterli Karar Verme yöntemleri kullanılarak kurumsal sürdürülebilirlik performansının değerlendirilmesidir. Uygulama, sürdürülebilirlik raporları bulunan ve sürdürülebilirlik performansı konusunda verileri bulunan Arçelik A.Ş. için yapılmıştır. Bu doğrultuda, ihtiyaç duyulan veriler firmanın yıllık sürdürülebilirlik raporlarından temin edilmiş ve firmanın 2011-2014 yılları arasındaki sürdürülebilirlik performansı ekonomik, çevresel ve sosyal olmak üzere üç boyut temelinde değerlendirilmiştir. Kriterlerin önem seviyesi Entropi yöntemi ile belirlenmiş, alternatifler bazında performans değerlendirmesi ise Topsis ve Gri İlişkisel Analiz yöntemleri ile yapılmıştır. Araştırma sonucunda, Arçelik firmasının kurumsal sürdürülebilirlik performansının incelenen zaman aralığında yükselme eğiliminde olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Corporate sustainability which is one of the most popular subjects recently, is a comprehensive term consisting of economical and social development and protecting environment. This concept has become a very important phenomenon worldwide especially with Brundtland Report, World Commission on Environment and Development (WCED) was published in 1987. Adapting this phenomenon to companies' management systems and controlling its various aspects have become compulsory. The aim of this study is to measure sustainability performance by using Multi-Criteria Decision Making methods. Application is conducted for Arçelik A. Ş. which provides sustainability reports and data on sustainability performance. In this respect, the necessary data is obtained from the company's annual sustainability reports, and its sustainability performance from 2011 to 2014 was analyzed based on three main dimensions: economic, environmental, and social. Entropy analysis is used to measure level of significance of criteria, and TOPSIS and Gray Relational Analysis are used to performance evaluation on the basis of alternatives. As a result of the study, it is determined that Arçelik's corporate sustainability performance had an overall upward tendency in the time period examined