Türkiye'de lojistik sektörünün yapısal ekonomik analizi: Input-Output analizi
Structural economic analysis of logistics sector in Turkey: Input-Output analysis
  1. Tez No: 440609
  2. Yazar: OYA SAV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN KARKACIER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik Sektörü, Input-Output Tabloları, Leontief Matrisi, Yapısal İlişkiler, Logistic Sector, Input-Output Tables, Leontief Matrix, Structural Relations
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Lojistik Yönetimi Konseyi tarafından yapılan tanıma göre lojistik, müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere her türlü ürünün, servis hizmetinin ve bilgi akışının başlangıç noktasından, tüketildiği son noktaya kadar olan tedarik zinciri içindeki hareketin etkili ve verimli bir biçimde her iki yöne doğru taşınması ve depolanması, planlanması, uygulanması ve kontrol altında tutulması faaliyetidir. Lojistik sektörü, ülkelerin sosyo-ekonomik durumları üzerinde değişim sağlayan en önemli ekonomik temel taşlardan birini oluşturmaktadır. Günümüzde ticarette ilerlemek, verimlilik ve rekabet açısından avantaj sağlamak tedarik sürecini ve lojistik hizmetlerini en iyi şekilde yönetmekten geçmektedir. Bu yüksek lisans tez çalışmasında Türkiye'de lojistik sektörünü yapısal açıdan analiz etmek ve lojistik sektörleri ile bağıntılı diğer sektörler arasında sektörel ilişkilerden doğan diğer yapısal ilişkileri belirlemek ve sektörlerle arasındaki bağlantıları Input-Output (Girdi-Çıktı) Analizi çerçevesinde ortaya koymak amaçlanmıştır. Lojistik sektörü, ekonomiye katkı anlamında ileri-geri bağlantıları yüksek olan bir sektördür. Bu nedenle ekonomik kalkınmada önemli olan ana sektörlerin daha kapsamlı gelişimi için daha hızlı, düşük maliyetli ve sistemli bir lojistik ağına ihtiyaç vardır. Türkiye'de lojistik sektörünün ekonomiden aldığı pay %8'lerdeyken bu oran gelişmiş ekonomilerde %12 civarındadır. Bu durum Türkiye'de lojistik sektörüne verilen önemin yeterli olmadığı anlamına gelmektedir. Bu çalışma ile lojistik sektörünün diğer alt sektörlerle entegrasyonu incelenerek sektörde yapılacak yeni gelişmelerin ve yatırımların ekonomide yaratacağı katkının Input-Output Analizi ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın kapsamını lojistik anlamında, Türkiye'de karayolu, deniz yolu, hava yolu, demiryolu, haberleşme, kombine taşımacılık ve bunlarla ilgili sigorta, depolama, servis hizmeti vb. gibi hizmetlerden oluşturmaktadır. Dünya Input-Output Veri Bankası'ndan elde edilen 2011 yılı Girdi-Çıktı Tabloları bu çalışmanın temel verilerini oluşturmaktadır. Bu doğrultuda başlangıç olarak Endüstriyel İşlemler Tablosu hazırlanıp matematiksel formel işlemlerle Leontief Matrisi ve Leontief Ters Matrisi elde edilmiştir. Bunlara ek olarak; üretim, istihdam, gelir çoğaltanları ve ekonomik etki katsayıları gibi enstrümanlar hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlar değerlendirilip yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
According to Logistics Management Council, the logistics define all kinds of products and services starting from point of information flow to the end point of exhaustion that meet the ultimate consumer needs up to an efficient and effective movement within the supply chain in both directions towards transport and storing, planning, implementation and is kept under control activities. Logistics industry enabling to change the socio-economic situation of the country is one of the most important economic cornerstones. Nowadays, the procurement process and logistics services are the best way to perform trades by productivity and competitive advantage. In this master, it is aimed to analyze correlated industry structural relationships and links in the logistics sectors in Turkey and reveal connections among sectors via Input-Output Analysis. In terms of forward and backward links, the logistics sector represents a high contribution to the economy. Therefore in most sectors, for faster and more comprehensive development of economics' growth, there is need for a systematic and cost-effective logistics network. While in Turkey, the logistics sector share is about 8 % of the Gross Domestic Product, it is approximately 12% in the developed countries. This situation shows there is not enough emphasis on the logistics sector in Turkey. This study which examines the logistics sectors' integration with other sub-sectors to determine the contribution of Input-Output Analysis to create new development and investment in the economy. The scope of logistics in terms of road, waterways, air transport, rail, combined transport and related insurance, storage and such services in Turkey. The secondary Input-Output Table data of 2011 for this study were obtained from World Input-Output website. In line with this, the methodology used is Leontief matrix and inverse matrix Industrial Processes Table prepared as formal mathematical operations beginning in this direction with the Leontief matrix and the Leontief inverse matrix is obtained. Additionally; production, employment and income multiplier is calculated as instruments and economic impact coefficients. The obtained results were evaluated.