Gagauz Balladaları/Türküleri (M. A. Durbaylo'nun metinleri) metin aktarma ve inceleme
Gagauz Ballads/Songs (M. A. Durbaylo's texts) text transshipment and investigation
  1. Tez No: 440626
  2. Yazar: ELİF TOZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKERİYA KARADAVUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ballada, Gagauz, Ballada Türküleri, Gagauz Balladaları, Balladry, Gagauz, Balladry Songs, Balladries of Gagauz
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu çalışmada M. A. Durbaylo'nun“Ballada Türküleri”adlı derleme eserindeki balladalar, metin aktarması ile motif ve şekil incelemesi yapılarak bir değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Eserdeki balladalar, Gagauz Türkçesiyle kaleme alınmış olup Gagauz Türklerinin hayatlarıyla, yaşama biçimleriyle ve dünyaya bakışlarıyla yakından alâkalıdır. 1991 yılında yayımlanan bu eseri Durbaylo, 1970-1990 yılları arasında Gagauzya'nın muhtelif bölgelerindeki Gagauz köylerinden yaptığı derlemelerden oluşturmuştur. Balladalar, Balkan halklarına ait bir türkü tarzıdır ve yaşanmış bir olaya dayanır. Ancak burada şekil olarak Balkanlar'daki halkların edebiyatlarına ait birtakım şekil unsurlarını görsek de içerik olarak Gagauzların eski dönemlerine ait hayat anlayışlarını, gelenek ve göreneklerini, tarihini, dünyaya bakışlarını, inançlarını ve onların ortak Türk tarihine ve Türk dünyası edebiyatına ait izlerini canlı bir şekilde bulmak mümkündür. Çalışmada Gagauz tarihi, folkloru ve balada türü hakkında bilgiler verilip, balladalar şekil incelemesi ve motif incelemesine tabi tutulmuştur. Metinler, Gagauz Türkçesiyle olanları normal harflerle, Türkiye Türkçesiyle olanları ise italik harflerle verilmiştir. Bu çalışmanın amacı, Gagauz Türkçesiyle ve Kiril harfleriyle yazılı bulunan bu metinleri Latin alfabesine ve Türkiye Türkçesine aktarıp üzerinde birtakım değerlendirmelerde bulunmaktır. Türk dünyasının bir parçası olan ve Türk dünyasında örneği yok denecek kadar az bulunan Gagauz Türklerinin bu balladaları, Türk dünyasının edebiyatının içine dahil etmek ve Gagauzların geçmişine ait bilgilere bu kanaldan ulaşmak suretiyle Türk dünyasını ve bilim dünyasını bu eserden ve dolayısıyla bu balladalardan haberdar etmektir.
Özet (Çeviri)
In this work, M.A. Durbaylo's balladries in his compilation work called“Balladry Songs”assessed by text transferring and motive and from study. Balladries in this work were written by Gagauz Turkısh. These are related to Gagauz Turks' lives, life styles and world views. Durbaylo, which was published in 1991, constitute this work by collecting knowledge between 1970-1990 years in Gagauz villages in Gagauzia's special regions. Balladiries were styles of songs belonged to Balkans public and were backed to an experienced occasion. But in this work it is possible to see some forms' of principles. In context it is possible to find Gagauz's style of living in old times, their traditions, their usage, their views of world, their belief and their comman Turkish History and Turkish Literature. In this work information was given about style of balladry and folklore in history of Gagauz. Balladries conform to motive investigations and form study. Texts were given in normal letters were in Gagauz Turkish, in italics letters were in Turkey's Turkish. This work's aim is to translate these texts that written in Gagauz Turkish aid Kiril Alphabet to the Latin Alphabet and Turkey's Turkish and to make a conclusion on these texts. Gaguz Turk's balladries, that of the piece of Turkish world and to some extent there is no other example in Turk's world. These balladries aims are to include Turkish world into literature and gather an information about past by way of these knowledge and to give infomation to the science world by means of balladries.