Stratejik karar almada hibrit yaklaşımın büyüme ve rekabetçilik üzerindeki etkileri: Otel işletmelerinde bir uygulama
The affect of hybrid approach in strategic decision making on growth and competitiveness: An application in hotel industry
  1. Tez No: 440627
  2. Yazar: BILAL WAEL MOHAMMED AL-DURRAH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÜLMEZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik Karar Alma, Hibrid Yaklaşım, Büyüme Stratejisi, Rekabet Avantajı Yaratan Üstünlükler, Strategic Decision-Making, Hybrid Approach, Growth Strategy, Competitive Advantage Priorities
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
Karar alma, yönetici tarafından, mevcut birkaç alternatif içerisinden en uygun olanının seçildiği önemli bir süreçtir. Stratejik karar alma süreci de yöneticiler için çok önemli bir düşünce şekli ve en uygun alternatifin seçimini ortaya koyan bir süreçtir. Bu tezin amacı stratejik karar almaya yeni ve yenilikçi bir yaklaşım olan hibrid yaklaşımını dâhil etmek ve bu yaklaşımın otel işletmelerinde büyüme ve rekabet üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Bu çalışmanın önemi stratejik karar alma yaklaşımlarının, işletmelerin başarılı olmalarında gerekli olan gelecek vizyonunu oluşturulmasını sağlayan büyüme stratejisi ve rekabet avantajı yaratan üstünlükler üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Çalışmanın verileri örneklem kapsamında anket uygulaması ve mülakat ile elde edilmiş ve verilerin analizinde sosyal bilimler için istatistiksel paket programından faydalanılmıştır. Bu tez çalışmasında Antalya ilinde faaliyet gösteren 5 yıldızlı otel yöneticileri ana kitlemizi oluşturmakta olup, verilerin hızlı ve kolay toplanması amacıyla kolayda örnekleme yolu tercih edilerek veriler toplanmıştır. Analiz sonucunda stratejik karar almada hibrid yaklaşım ile büyüme stratejisi arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Ancak analiz sonucunda elde edilen bulgular, stratejik karar almada hibrid yaklaşım ile yatay konsantrasyon stratejisi arasında anlamlı bir ilişki olmadığını ortaya koymaktadır. Bunun yanı sıra stratejik karar almada hibrid yaklaşım ile rekabet avantajı yaratan üstünlükler arasında anlamlı ilişki elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The strategic decision-making process described before as an essential style of thinking. It aims at choosing the best suitable alternatives. Thus decision-making is a significant process to choose the crucial alternative from several available alternatives in front of the managers. The aim of this study is to propose a new and innovative approach called as hybrid approach to strategic decision-making and to discover its impact on growth and competitiveness for hotel organizations. The important of study is consider as one of the specialized studies that are interested in studying the impact of strategic decision-making approaches on growth strategy and competitive advantage priorities, as they can employ it in building and developing their future vision to lead these organizations towards achieving successful. The researcher depends on design questionnaire and interviews to collection the main data from society and in analysis this data they use the statistical package for social sciences program. Our analysis revealed a significant correlation and effect between the hybrid approach of strategic decision-making and the growth strategy. However, the analysis did not reveal a significant effect and correlation between the hybrid approach of strategic decision-making and the horizontal concentration strategy, in addition, we found significant correlation between the hybrid approach of strategic decision-making and the competitive advantage priorities.