Tükenmişlik sendromunun örgütsel bağlılık, motivasyon ve işten ayrılma niyeti üzerine etkilerinin değerlendirilmesi: Antalya - Kundu oteller bölgesinde bir araştırma
The evaluation of burnout syndrome effect on organizational commitment, motivation and intention to quit: A research in Antalya – Kundu hotels region
  1. Tez No: 440633
  2. Yazar: İLKER GÜNAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKİ AKINCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: TükenmiĢlik Sendromu, Örgütsel Bağlılık, Motivasyon, ĠĢten Ayrılma Niyeti, Burnout Syndrome, Organizational Commitment, Motivation, Intention to Quit
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Çalışmanın temel amacı, turizm sektöründe çalışanların işyerinde yaşadığı tükenmişlik sendromunun örgütsel bağlılık, motivasyon ve işten ayrılma niyetleri üzerine etkilerinin ortaya konulmasıdır. Bu amacın yanı sıra demografik değişkenler ile çalışma konuları arasındaki ilişkiler de ayrıntılı olarak incelenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde tükenmişlik sendromu, örgütsel bağlılık, motivasyon, işten ayrılma niyeti kavramları incelenmiş ve konuların birbirleri arasındaki ilişkilerine ilişkin literatür taraması yapılmıştır. İkinci bölümde ise literatür çerçevesinde hazırlanan araştırma modeli ve hipotezleri test edilmiştir. Hipotezler test edilirken açıklayıcı faktör analizi, bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi, korelasyon analizi ve regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Çalışma, Antalya – Kundu oteller bölgesinde faaliyet göstermekte olan 5 yıldızlı otel işletmelerini kapsamakta olup toplam 360 çalışana uygulanmış ve anket yöntemiyle toplanan veriler analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda: tükenmişlik sendromunun örgütsel bağlılığı negatif yönlü ve anlamlı düzeyde etkilediği, motivasyonu etkilemediği, işten ayrılma niyetini ise pozitif yönlü ve anlamlı düzeyde etkilediği sonuçlarına varılmıştır. Aynı zamanda araştırmada otel çalışanlarının tükenmişliklerinin (X ̅= 4,41) yüksek düzeyde, örgütsel bağlılığın (X ̅= 2,95) orta düzeyde, motivasyonun (X ̅= 4,21) yüksek düzeyde ve son olarak işten ayrılma niyetlerinin (X ̅= 4,32) oldukça yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research is conducted on the purpose of identifying the effects of employees' burnout syndrome in tourism sector on organizational commitment, motivation and intention to quit. As well as this purpose, the relations between demographic variables and working issues are also studied particularly. The first part of the study contains the descriptions of organizational commitment, motivation and intention to quit and a literature review about the relations between these terms. In the second part, research method and hypotheses prepared within the scope of literature are tested. During the testing of hypotheses, explanatory factor analysis, independent sample t test, one-way analysis of variance, correlation and regression analysis are used. The study included five star hotels in business in Antalya – Kundu Hotels Region, 360 employee of these hotels and data gathered through research questionnaire are analysed. The results of the analyses indicate that burnout syndrome affects organizational commitment negatively and significantly and does not affect motivation and it also affects the intention to quit positively and significantly. Addition, it is determined that employees' burnout syndrome (X ̅= 4,41) and motivation (X ̅= 4,21) are high level, organizational commitment (X ̅= 2,95) is medium- level and finally the intention to quit (X ̅= 4,32) is considerably high level.