Konaklama işletmelerinde çalışanların streslerinin bireysel performansları üzerindeki etkilerinin incelenmesi: Beş yıldızlı otel işletmelerinde uygulama
Examination about the impact of the personnel stress on their performance in accommadition firms: A practice in five-star hotels
- Tez No: 440632
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKİ AKINCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stres, Performans, Çalışanlar, Konaklama İşletmesi, Stress, Performance, Employees, Accommodation Management
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bireyin maruz kaldığı olumsuz ve belirsiz durumlara karşı verdiği tepki olarak tanımlanan stres, günümüz iş dünyasında çalışanların yaşam koşullarında karşılaştıkları kaçınılmaz bir unsurdur. Stres genel anlamda çalışanlarda beyin yorgunluğu, dikkat eksikliği, çeşitli ağrılar, işe gitmede isteksizlik gibi bir çok soruna neden olduğundan bireysel ve örgütsel iş performansı ve veriminde de çeşitli olumsuz etkilenmelere neden olabilmektedir. Bu nedenle çalışma kapsamında beş yıldızlı konaklama işletmesinde çalışan yaklaşık olarak 351 personelin iş verimine neden olan stres nedenleri belirlenerek, bu stres sebeplerinin performanslarını ne yönde etkilediği tespit edilmeye çalışılmış, bunun yanında çalışanların stres seviyesinin ne düzeyde olduğuda belirlenmiştir. Çalışanların stres seviyesinin belirlenmesinde Mayerson Stres Kaynağı Ölçeği kullanılırken, stresin performansa etkilerinin belirlenmesinde 9 maddelik bir ölçek kullanılmıştır. Verilerin analizinde istatistiki analiz programı (SPSS) kullanılarak standart sapma, ortalama, faktör, regresyon ve korelasyon gibi analizler yapılarak anlamlı sonuçlar elde edilmeye çalışılmıştır. Yapılan analizler sonucunda da örneklem dâhilindeki beş yıldızlı konaklama işletmesi çalışanlarının stres seviyelerinin orta düzeyde olduğu ve bireysel performanslarını arttırıcı etkisinin olduğu yönündedir. Stres durumunun iş başarısı ve iş doyumu üzerindeki etkisine baktığımızda ise aralarındaki negatif ilişkilerin çokluğu düşünüldüğünde stres arttıkça iş başarısı ve iş doyumunun düşüşe geçtiği yönündedir.
Özet (Çeviri)
Stress which in today's business world an unavoidable factor confronted by personnel in condition of life, is defined as reaction given by person who exposed to against negative and uncertain cases. Stress generally can lead to different problems including mental fatigue, attention deficit, somatic pains or reluctance to work so stres personal and organizational job performance and jield also cause to be adversely affected. So, the aim of this study is to measure the stress levels of 351 employee working in 5 star hotels, identify the causes of stress and to explore the effects of these causes on their job performances. The stress levels of employees are measured with Mayerson Stress source Scale and a 9 item organizational stres's results scale was used to measure the effects of stress on performance. The data is analysed with using statistical programme (SPSS) and standart deviation, mean, factors, regression, correlation analyses are completed. The analysis result indicated that the stress level of five-star hotel personnel is medium and the level of stress effects individual performance of personel positively. And also according to findings there is negatif correlation between stress and work performance and job satisfaction.