Modern müzelerin oluşumunda Nadire Kabineleri'nin önemi: Felsefi bir yaklaşım
The role of the Cabinets of Curiosities in the development of the modern museums: A philosophical approach
  1. Tez No: 440661
  2. Yazar: ŞULE GÖLE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzecilik, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Nadire Kabineleri, Rönesans, Müze, Felsefe, Bilgi, Cabinets of Curiosities, Renaissance, Museum, Philosophy, Knowledge
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Nadire Kabineleri, Modern Müzelerin prototipi olarak Rönesans'ta ortaya çıkmışlardır. Rönesans, Ortaçağ anlayışının her bakımdan sorgulandığı ve yavaş yavaş terk edildiği bir dönemdir. Ortaçağ'ın teolojik evren ve dünya anlayışına güvenini yitiren Rönesans insanı yeni bir evren ve doğa arayışı içerisindedir. Nadire Kabineleri, doğayı seküler bir merakla anlamaya yönelen insanın bireysel bir eylemi olmaktan çok, Rönesans'ın felsefi tutumu olarak ortaya çıkmıştır. Ortaçağ düşüncesinin eleştirisi her ne kadar sanatta ve edebiyatta da görülse hayati eleştiri Rönesans'ın doğa felsefecilerinden gelir. Rönesans doğa filozofları, Ortaçağ'ın kutsal doğmalara dayalı bilgi anlayışının tersine, deneye ve gözleme dayalı bilgi anlayışında diretirler. Her ne kadar henüz genel geçer bir yöntem kurulmamış olsa da Modern doğa anlayışına giden yol açılmaya başlamıştır. Modern doğa anlayışının retoriği olacak olan deney ve gözlemin gücü fark edilmiştir. Nadire Kabinelerinin modern doğa anlayışının kurulmasındaki önemi de burada yatmaktadır. Nadire Kabineleri gözlem ve deney verisi cennetidir. Bu çalışmada Nadire Kabinelerinin Modern dünya anlayışının oluşmasında oynadığı rol ele alınmaktadır. Nadire Kabineleri'nin Rönesans doğa felsefesiyle ilişkisi gösterilerek, Rönesans dönemindeki bilgi üretimine yaptıkları katkı belirtilmiştir. Kişisel mülkler olan Nadire Kabinelerinin daha sonra kamusal Modern Müzelere dönüşerek, bilgi üretimine modern anlamda katkısını sürdürdüğü ileri sürülmüştür.
Özet (Çeviri)
The Cabinets of Curiosities as the early precursors for the modern museums have been appeared in the Renaissance period. In this historical prelude the medieval theological doctrines of nature and universe have been subjected to the criticism in all aspects. Although the substantial denouncements against medieval thoughts have appeared in the art and the literature at first, the devastating ideas came up from the philosophers of nature. The Renaissance man was seeking for a new understanding of the universe. The Cabinets of Curiosities have flourished as a concomitant of the philosophical attitudes of the intellectuals of the Renaissance. Philosophers of nature have raised the importance of the observation and the experiment in acquiring the knowledge. The significance of the Cabinets of Curiosities appears as contributing to this new method of acquiring the knowledge by their collections which is the repository of the samples of nature. In this study, it will be argued that there was a mutual relationship between the Cabinet of the Curiosities and the natural philosophy in Renaissance which the resultant was the formation of the secular knowledge. It will be concluded that the secularization of the knowledge was the provision of the establishment of the modern museums.