Network dependent altruism and economic growth
Ağa bağlı fedakarlık ve ekonomik büyüme
  1. Tez No: 440673
  2. Yazar: SEFANE ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. H.ÇAĞRI SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Altruism, Human Capital, Networks, Reference-Dependence
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 31
Özet
Bu tez çalışması kişilerin çevrelerindeki statik ağı baz alan davranışlarını incelemektedir. Modelde, bir bireyin komşuluğundaki ortalama davranış bireyin referans noktasını oluşturmaktadır. Çalışmada ekonominin dengeli ve sabit bir hızla büyüdüğü, fakat gelir eşitsizliğinin ve yakınsama hızının ağın yapısına bağlı olduğu gösterilmiştir. Bazı ağlarda, ilk eşitsizlikler uzun vadede kalıcı olsa da düşük beşeri sermaye ile başlayan bir kişi komşularının yerleşimine bağlı olarak ekonomideki diğer bireyleri yakalayabilir. Bununla birlikte beşeri sermayeleri birbirinden ̧cok farklı olan bireylerden oluşan bir toplum uzun vadede eşitliğe ulaşabilir. Sonuç olarak üretimin beşeri sermayeye bağlı olduğu bir toplumdaki gelir eşitsizlikleri toplumun ağ yapısı göz önünde bulundurularak açıklanabilir. Anahtar kelimeler : A˘g, Be¸seri Sermaye, Fedakarlık, Referans-Ba˘glılı˘gı.
Özet (Çeviri)
This thesis studies reference dependent agents in a static network where the ref- erence point is the average behaviour in one's neighbourhood. It shows that the economy grows at a constant rate on the balanced growth path while income in- equality and the speed of convergence depend on the specific network structure. For particular networks, initial inequalities remain in the long-run. However, it is also possible that depending on the location of agents, a lagged agent may sur- pass the ones who had higher initial human capital than her and as a result, a so- ciety that has too disperse initial distribution may admit an equilibrium in which the wealth distribution converges towards equality in the long-run. In short, in an economy at which the production depends on human capital, income inequalities can be explained by taking the network structure of the economy into account.