Audience reception of teen tv dramas: Experience of romance and pleasure
Gençlik dizilerinin izleyici alımlaması: Romans ve haz deneyimleri
- Tez No: 440681
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Gençlik Dizileri, Aşk, Toplumsal Cinsiyet, İzleyici, Haz, Teen TV Dramas, Love, Gender, Audience, Pleasure
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Gençlik dizileri insanların aşk üzerine kurulan idealler hakkında fikir edinmelerini sağlayan birçok kanaldan sadece birisidir. Bu idealler ise kültürel olarak toplumsal cinsiyetle ve ahlak ile ilişkilendirilmiştir ve bu şekilde sunulur. Bu tez, gençlik dizilerinin hedef kitlesi olan genç kızların, aşk, toplumsal cinsiyet ve ahlak yorumlamalarını, aynı zamanda hem diziler hem de ahlak üzerinde kurulan romantik ilişkileri nasıl deneyimlediklerini ele alıyor. Bir yandan dizilerden diğer yandan kültürel çevreden edinilen aşk söylemi ile izleyicisi olan genç kızların arasındaki ilişkinin egemen ataerkil toplum içerisindeki yeri tezin genel yapısını oluşturuyor.
Özet (Çeviri)
Teen TV dramas are one of the mediums that provide people with conventional, socially constructed ideals about love which are culturally related to and presented with gender and morality. This thesis mainly discusses how teenager girls who are the target audience of the shows, interpret the concepts of love, gender and morality as illustrated in teenage tv dramas. It also asks how they experience the romance that is constructed by the moralities conveyed through TV series. The general structure of the study is composed of the relationship between the love discourse, which is developed by both teen TV dramas and cultural environment, and the teenage girls who are the viewers of these dramas in the patriarchal society.