Yeni Türkiye sinemasında gerçek dışı yaklaşımlar
Non realist tendencies in new Turkish cinema
  1. Tez No: 440682
  2. Yazar: İCLAL CAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET GÜRATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Antroposin Gerçekçilik, Büyülü Gerçekçilik, Gerçekçilik, Gerçekdışılık, Manevi Gerçekçilik, Anthropocene Realism, Magical Realism, Non realism, Realism, Spiritual Realism
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Sinemada hakim olan gerçekçilik eğilimi İtalyan yeni gerçekçiliği ile birlikte yeni bir bakış açısı kazanmış ve bu yönelim ulusal sinemaları büyük oranda etkilemiştir. Değişen ve gelişen sosyo-ekonomik ve kültürel dinamiklerle birlikte ise gerçekçilik sinemanın doğal bir bileşeni olmaktan sıyrılmış ve sinemada ortaya konan gerçekçilik dışı örneklerin görülme oranı da artmıştır. Aynı şekilde Türkiye Sineması da gerek Yeşilçam döneminin ticari sinemasıyla gerekse Yılmaz Güney'in filmlerinde gördüğümüz toplumsal gerçekçilik anlayışıyla söz konusu eğilimin etkisi altında kalmış ve gerçekçi yönelim göstermiştir. Fakat 80'li yıllarda Atıf Yılmaz'ın birkaç filmiyle görünür kıldığı gerçekdışılık Türkiye Sinemasında yer etmeye başlamış, özellikle 2000'lerde Yeni Türkiye Sinemasının öne çıkan isimlerinden Onur Ünlü, Semih Kaplanoğlu ve Reha Erdem gibi diğer yönetmenler tarafından ele alınmıştır. Bu tez adı geçen üç yönetmenin sinemalarında filmsel dünyalarını nasıl tasarlayıp oluşturduklarının tartışıldığı yakın bir inceleme araştırmasıdır. Bu bağlamda, bazı filmlerinden yola çıkarak; Onur Ünlü büyülü gerçekçilik, Semih Kaplanoğlu manevi gerçekçilik ve Reha Erdem antroposin gerçekçilik yaklaşımlarıyla birlikte ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The realist tendency which had been dominant in cinema became more apparent with Italian neorealism affecting other national cinemas to a large extent. With the changing and developing socio economic and cultural dynamics, realism gradually has stopped being a natural constituent of cinema and the rate of observing non realist films has started to increase in cinema. Along the same line, Turkish cinema was also impressed by the realist tendencies especially with the classic realist films in Yeşilçam period and with Yılmaz Güney's social realism. However, as for 80s in Turkish cinema, the non realist films have been observed with some films of Atıf Yılmaz, and especially by 2000s some prominent directors of new Turkish cinema such as Onur Ünlü, Semih Kaplanoğlu and Reha Erdem have dealt with those kinds of films. In this thesis, the mentioned directors are investigated within the context of how they conceive and construct their cinematic world, and in this regard, this thesis provides a close reading on their non realist tendencies which are discussed over some of their films in terms of their approaches as magical realism with Onur Ünlü, spiritual realism with Semih Kaplanoğlu and anthropocene realism with Reha Erdem.