Dijital platformlarda yer alan İslamofobik dizi içeriklerinin dijital yerli izleyici profiline olan etkisi üzerine bir alımlama analizi:“Netflix Türkiye örneği”
An reception analysis on the impact of islamophobic series content on digital platforms upon the digital native audience profile: The case of Netflix Turkey
  1. Tez No: 1006761
  2. Yazar: FERİT YÜRÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURAK MEDİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Netflix, İslamofobi, Netflix, Islamophobia
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
Özet
Batı dünyası, özellikle Ortaçağ sonrası güç kazanarak dünyada hâkim konuma gelmiştir. Batılı ülkeler, o dönemde güçlü bir yapısı olan İslam toplumunu kendisine karşı bir engel ve kazanımlarına bir tehdit olarak algılamıştır. Dünyada son yüzyılda iletişim alanında yaşanan gelişimlerle (TV, radyo, sinema vs.) İslamofobik tutumların varlığı paralel bir seyir izlemiştir. Netflix, dünyada en fazla üyesi bulunan yeni medya platformudur. İslami değerlere sahip hassas Müslüman bireyler Netflix'te yer alan İslamofobik dizilerin varlığına dair rahatsızlıklarını sıklıkla dile getirmektedir. Bu çalışmada, Netflix içeriklerinde yer aldığı düşünülen İslamofobik söylem ve tutumların belirlenmesine yönelik olarak anket ve derinlemesine görüşme yöntemleri kullanılacaktır. Dijital Yerli Kuşağı kapsayan bu veri toplama sürecinin analizinde göstergebilimsel analiz tekniğinden yararlanılmıştır. Elde edilen verilerin anlamlandırılması sürecinde ise, yine aynı kuşakla gerçekleştirilecek derinlemesine görüşmeler ve tematik analiz yöntemi temel alınacaktır. Çalışma, yarı yapılandırılmış sorular aracılığıyla kodlama ve kodaçımlama modeline dayalı olarak yürütülecektir. Araştırma sonucunda, verdiği mesajlar itibariyle çalışmaya konu edilen Netflix yapımlarının İslamofobik tanımlamaya dahil olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Western world, particularly after gaining power in the post-Middle Ages period, has come to hold a dominant position in the world. During this time, the West perceived Islamic society, which possessed a strong structure, as an obstacle to itself and a threat to its achievements. In the last century, developments in the field of communication (such as television, radio, cinema, etc.) have progressed in parallel with the presence of Islamophobic attitudes. Netflix is the new media platform with the highest number of subscribers worldwide. Sensitive Muslim individuals who adhere to Islamic values frequently express their discomfort regarding the presence of Islamophobic series on Netflix. In this study, survey and in-depth interview methods will be used to identify Islamophobic discourses and attitudes that are believed to be present in Netflix content. In the analysis of this data collection process, which covers the Digital Native Generation, the semiotic analysis technique will be employed. In the process of interpreting the obtained data, in-depth interviews conducted with the same generation and the thematic analysis method will be taken as a basis. The study will be conducted based on a coding and decoding model through semi-structured questions. As a result of the research, it has been concluded that the Netflix productions analyzed in this study fall under the definition of İslamophobic based on of the messages they convey.