Understanding images of environmental resistance: Village women from Gökova' to 'Yeşil Yol
Çevre direnişi imajlarını anlamak: Gökova'dan Yeşil Yola köy kadınları
  1. Tez No: 440690
  2. Yazar: MEHMET CAN İRHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERSAN OCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: köy kadını, direniş, imaj, yerel çevresel hareketler, village women, resistance, image, grassroots environmental movements
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
1984 yılında bir grup kadın, Gökova'da yapılacak termik santralin ölçümleri için gelen uzmanların yolunu keserek, köye girmelerini engelledi. Gazeteler bu olayı“Kadınlar santrale 'hayır' dedi!”şeklinde yazdılar. Devam eden yıllarda santral ve maden projelerinin çoğalmasıyla, köylülerin ve çevrecilerin tepkileri giderek arttı. Bu tepkilerin çoğunda köy kadınları eylemlerin yüzü olarak ortaya çıktı. Bu çalışma yerel çevresel hareketlerdeki direnişçi köy kadını imajları ve medyadaki temsili üzerine bir söylem analizi sunmaktadır. Bu amaçla, on farklı yerel çevresel hareketin gazete haberlerine bakılmıştır. Haberlerin görsel ve yazınsal metinlerine bakarak, imajların kompozisyonu, fotoğraflardaki toplumsal öznelerin izlerine ve bağlamla olan ilişkisi irdelenmektedir.
Özet (Çeviri)
In 1984, a group of women occupied the road of Gökova to block the experts of electric institution who came to Gökova for technical measure works for the thermal power plant construction. The newspapers wrote the event as“Women say 'no' to the plant!”In the following years, while the projects of power plants and appeared, the reactions of locals and environmentalists increasingly continued. And in almost all reactions the village women appeared as the faces of movements. This study began through a desire to understand the village women images of grassroots environmental movements. It attempts to figure out how these images are represented by the media. To this aim, we look at news reports of ten different grassroots environmental movements, which were published in the Turkish newspapers. By looking at visual and textual discourse of the news reports, we explore the images according to three main approaches; composition of images, the signs of social subjects and differences, and the relationship with the context.