The construction of beauty by mobile applications
Mobil uygulamalarda güzelliğin inşası
  1. Tez No: 440691
  2. Yazar: BURÇAK BAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLİZ GER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etkileşim, Güzellik, Mobil Uygulamalar, Sosyal İnşa, Yeni Medya, Beauty, Interactivity, Mobile Applications, New Media, Social Construction
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Değişik boyutlarda, çok çeşitli anlamları bünyesinde barındıran güzellik kavramı; oldukça karmaşık, merak uyandıran ve tartışmaya açık yapısı ile akademik araştırmalara konu olmuştur. Güzelliği sosyal inşa olarak değerlendiren araştırmalar; güzelliğin çoğu zaman kadın özne için normatif idealler olan beyazlık, incelik ve gençlik etrafında tanımlandığını ortaya koymuş, bu ideallerin güçlenmesinde ve yaygınlaşmasında geleneksel medyanın rolüne dikkat çekmiştir. Günümüzde güzelliğin inşası, yeni gelişen dijital teknolojiler içinde önemli bir yere sahip olan ve etkileşim özelliği ile ön plana çıkan mobil uygulamalar tarafından, güzellik deneyimine yenilik getirme iddiası ile yapılmaktadır. Buna karşın, mobil uygulamaların sosyokültürel analizine yeterince ilgi gösterilmemiş, güzelliğin mobil uygulamalar tarafından nasıl inşa edildiği ve yeni medyanın etkileşim özelliğinin bu inşadaki rolü henüz araştırılmamıştır. Literatürde yeterince ilgi gösterilmeyen bu alanlara katkı sağlama hedefindeki bu tez; (1) mobil uygulamaları“sosyokültürel materyal”olarak değerlendirerek mobil uygulamalar için eleştirisel sosyokültürel analiz sunmakta ve (2) Berger ve Luckmann (1991) tarafından öne sürülen Gerçekliğin Sosyal İnşası teorik çerçevesinden bakarak ve McLuhan'ın (1994)“medya mesajdır”görüşüne dayanarak, mobil uygulamaları geleneksel güzellik medyası olan dergilere kıyas ve karşılaştırma yoluyla incelemekte; yeni medyanın etkileşim özelliğinin rol ve etkisini, mobil uygulamaların güzelliği nasıl inşa ettiğinden yola çıkarak tartışmaktadır.
Özet (Çeviri)
As a highly complex, intriguing and contested matter incorporating a variety of meanings at different dimensions, beauty has long been of interest to scholars. Prior research that approached beauty as a socially constructed phenomenon has often pointed to the conceptualization of beauty around the normative ideals of whiteness, thinness and youth for the female subject, and mostly focused on and underlined the role of traditional media in reinforcing and disseminating these ideals. As new media constituting a crucial part among the recent developments in digital technologies and characterized by interactivity, mobile applications contemporarily play a role in the construction of beauty with their promise of a novel way to experience beauty. Yet, little interest has been shown in their sociocultural analysis, and both the construction of beauty by mobile applications and the role of interactivity in this construction are yet to be explored. In its aim to redress this gap, this thesis (1) engages in the critical sociocultural analysis of mobile applications by evaluating them as“sociocultural artefacts”and (2) adopts the theoretical framework of The Social Construction of Reality as proposed by Berger and Luckmann (1991) and further follows McLuhan's (1994) dictum that“the medium is the message”as it focuses on mobile applications in comparison and contrast to the traditional beauty media of magazines and discusses the role and impact of the interactivity of new media as implicated in the construction of beauty by mobile applications.