The emergence of the kitchen as an object for conspicuous consumption
Mutfağın gösterişçi tüketim obje olmasının oluşumdaki süreçler
- Tez No: 440689
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLİZ GER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Conspicuous Consumption, Kitchen, Time scarcity
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Son zamanlarda mutfağın anlamı değişmektedir. Mutfak daha önce yemek üreten bir fabrika olarak algılanırken, günümüzde yaşam alanı olarak anlam kazanmıştır (Hand & Shove, 2004). Mutfağın anlamın değişmesi yanı sıra, mutfak evin kamuya açık olan alana dâhil olmuştur. Evin kamu alanında, hane halkı diş çevresini ağırlar (Giuliani, 1987). Mutfağın evin kamu bölgesine dâhil olması evrimsel bir süreçten geçmiştir ve bunun gerçekleşmesi için bir den fazla sebep neden olmuştur. Bu sebeplerden bir tanesi sosyal yapısındaki yaşanan değişikliktir ve bu değişikliye piyasa tarafından gelen tepkidir. Son zamanlarda kadınların iş gücüne dâhil olmasından dolayı ev işleri için zaman kıtlığı doğmuştur (Jabs & Devine, 2006). Piyasa ise buna tepki olarak yeni hazır yemekler ve pratik mutfak ürünler sunmuştur (Jackson & Viehoff, 2016). Mutfağın evin kamu bölgesine dahil olması birlikte, piyasada mutfak ürün çeşitliği artmıştır. İnsanlar tüketimi ürünün kullanış değerin ötesine sembolik değerler içinde yapmaktadırlar. Bu tarz tüketim gösterişçi tüketim diye adlandırılırmıştır (Veblen, 1899). Türkiye'de yeni orta sınıfın tüketim alışkanlıkları batı ülkelere takıp etmektedir. Bu çalışma mutfağın evin kamu alalında birleşmesini ve bu sebepten dolayı tüketim obje haline gelmesine sunmaktadır. Bu çalışmayı için Hürriyet Emlak, Mimarlık Dergi, ve YDA İnşattan toplanmıştır. Toplanan veri görsel içerik analiz yöntem ile analiz edilmiştir. Anahtar kelime: Gösterişçi Tüketim, Mutfak, Zaman Kıtlığı,
Özet (Çeviri)
The meaning of kitchen has changed overtime. Kitchen was perceived as a factory where food was produced for the consumption of the dwellers of the house and has more recently become a space for leisure and living (Hand & Shove, 2004), gaining the status of the“symbolic heart”of the house (Meah, 2016). Along with the change in its meaning, the kitchen has also become part of the public space of the house. The kitchen's becoming part of the public space in the house has been an evolving process overtime where other factors also contribute in the integration of the kitchen into the public space. One of these factors is the response of the market to an occurring social change. One of the major changes that have taken place in social demographics is the increase of women into work force and emergence of time scarcity (Jabs & Devine, 2006). The market has responded to this by introducing convenience food and kitchen appliances which make the cooking process more efficient and quicker (Jackson & Viehoff, 2016). As kitchen has become part of the public space of the house the products available for kitchen have increased in variety. People consume certain goods for not only their functionality but also for their symbolic meaning to show to their environment. Such consumption is known as conspicuous consumption (Veblen, 1899). So far literature has explored conspicuous consumption over a product which already has a symbolic meaning. In this research instead of looking at a given product or an object, I trace the role of the kitchen becoming conspicuous from being inconspicuous or a hidden place in the house to make it an object for conspicuous consumption. In order to do this research my context is Turkey, I take the new middle class of Turkey to trace the changes in the kitchen. I have collected data from Hürriyet Real Estate, Mimarlik Magazine and YDA Construction. The data collected from these sources was analyzed through visual content analysis. I present my argument how we can look at the kitchen as an object for conspicuous consumption.