An operational code analysis of Iran's supreme leadership—Ayatollahs Khomeini and Khamenei
İran dini liderliğı'nin dış polıtıkası: Ayetullah Humeyni ve Hameneyi'nın operasyonel kodu
  1. Tez No: 440699
  2. Yazar: ELIZABETH GRACE RICHTER
  3. Danışmanlar: Assist. Prof. Dr. İBRAHİM ÖZGÜR ÖZDAMAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ayatollah Khamenei, Ayatollah Khomeini, Foreign Policy Analysis, Operational Code Analysis (opcode), Nuclear Negotiations, Ayetullah Humeyni, Ayetullah Hamaneyi, Dış Politika Analizi, Operasyonel Kod Analizi, Nükleer Müzakereler
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
The psychological approach employed in Leadership Studies asserts that under-standing a leader's characteristics is of paramount importance in understanding the role of that leader in foreign policy decisions. As the Supreme Leader, Ayatollah Khamenei, and Khomeini before him, has ultimate veto power over Iran's foreign policy, and as such, an analysis of his political beliefs is warranted. Utilizing Operational Code Analysis, this research aims to identify patterns in the political belief systems of Khomeini and Khamenei. Three main hypotheses have been posited in this thesis: (1) The political beliefs of Supreme Leaders Khomeini and Khamenei will reveal significant differences from the average world leader (i.e. norming group). (2) Supreme Leader Khamenei's foreign policy decisions will be more co-operative than his predecessor (Khomeini). (3) The Supreme Leaders' political be-lief systems have evolved throughout their tenure as Iran's leaders due to the experience gained in office. The results reveal that the supreme leaders of Iran demonstrate several significant differences in their political belief system in contrast with the average leader, that Khamenei is indeed more cooperative than Khomeini, and that both leaders' political belief systems have changed over time. Furthermore, the findings show that Supreme Leader Khamenei is particularly invested in the nuclear program and highly wary of the 'other' in the political universe when it comes to this issue.
Özet (Çeviri)
Liderlik çalışmalarında kullanılan psikolojik yaklaşım; liderin karakter özelliklerini anlamanın, dış politika kararlarını anlamakta azami önemli olduğunu öne sürmektedir. Hamaneyi ve ondan önceki Humeyni, Dili Lider olarak, Iran dış politikasında üst düzey veto yetkisine sahiptir, buna bağlı olarak, politik görüşlerinin analiz edilmesi gereklidir. Bu araştırma; Operasyonel Kod Analizinden istifade ederek Humeyni ve Hamaneyi'nin, politik düşünce sistemlerindeki yapıyı belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu tezde üç temel hipotez ortaya konmuştur: (1) Dini Liderler Humeyni ve Hamaneyi'nin politik inanç sistemi, ortalama bir dünya liderinden belirgin şekilde farklıdır. (2) Dini Lider Hamaneyi'nin politik kararları selefinden (Humeyni) daha işbirliğine yatkın olacaktır. (3) Dini Liderlerin politik düşünce sistemleri, Iran Liderleri olarak görevde kalmaları süresince ofiste edindikleri tecrübe sebebiyle gelişim göstermiştir. Sonuçlar; Iran Dini Liderlerinin politik düşünce sisteminin ortalama bir lidere kıyasla belirgin şekilde farklı olduğunu, Hamaneyi'nin kesinlikle Humeyni'den daha işbirlikçi olduğunu ve her iki liderin de politik düşünce sistemi zaman içinde değiştiğini ortaya koymuştur. Buna ek olarak; bulgular Dini Lider Hamaneyi'nin nükleer programa özel olarak önem verdiği ve bu konu ile ilgili görüşmelerde politika alemindeki diğer liderlerden oldukça şüphe duyduğunu göstermektedir.