Mergers and acquisitions during financial crises
Finansal kriz dönemlerinde şirket birleşme ve satın almaları
  1. Tez No: 440700
  2. Yazar: IŞIL SEVİLAY YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE BAŞAK TANYERİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Kriz, Kısmi Satışlar, Olay Çalışması, Şirket Birleşme ve Satın Almaları, Event Study, Financial Crisis, Mergers and Acquisitions, Partial Sales
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 321
Özet
Bu tez finansal krizlerin şirket birleşme ve satın alma aktivitesi üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Kriz dönemlerinde gerçekleşen şirket birleşme ve satın almalarının kriz olmayan dönemlerde gerçekleşen işlemlerden işlem hacmi, işlem sayısı, hedef şirket ve alıcı (talip) şirket özellikleri, hedef şirket ve talip şirket hissedarları tarafından elde edilen kümülatif anormal getiri ve talip şirket tarafından ödenen prim açısından farklı olup olmadığı araştırılmıştır. Öncelikle küresel şirket birleşme ve satın alma aktivitesi 47 ülkenin 1992-2011 dönemindeki işlemleri ile araştırılmıştır. Bulgularımız şirket birleşme ve satın alma işlemlerinin (özellikle kontrol haklarının el değiştirdiği durumlarda) değer yaratan işlemler olduğunu göstermektedir. Ayrıca gelişmiş ülkelerde talip ve hedef şirket kümülatif anormal getiri miktarlarının gelişmekte olan piyasa ülkelerine oranla daha yüksek olduğu bulunmuştur. İkinci olarak, kriz dönemlerinin şirket birleşme ve satın alma işlemleri üzerindeki etkisinin araştırılması için 39 ülkedeki işlemler kullanılmıştır. Hedef firma ülkesinde kriz olması durumunun şirket birleşme ve satın alma aktivitesi ile yaratılan değeri ve yaratılan değerin talip ve hedef şirket hissedarları arasında paylaşımını anlamlı ölçüde etkilediği sonucuna varılmıştır. Ayrıca hedef ülkenin gelişmiş ya da gelişmekte olan ülke olması durumunda finansal kriz etkilerinin farklı olduğu gösterilmiştir. Kriz dönemi işlemleri hedef şirketin gelişmiş ülke olması durumunda daha yüksek değer yaratmaktadır. Son olarak, finansal krizler gerçekleşen işlemlerin türünü ve/veya fiyatlanmasını etkileyebilir. Kriz zamanı işlemlerindeki farkların yaratılan ve dağıtılan değer için rapor edilen farklılıkları açıklamakta yeterli olup olmadığı araştırılmıştır. Hedef firma ülkesinde kriz olması durumunun kriz zamanı işlemlerindeki farklar göz önüne alındıktan sonra bile yaratılan değeri ve yaratılan değerin talip ve hedef şirket hissedarları arasında paylaşımını anlamlı ölçüde etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the effects of financial crises on mergers and acquisitions (M&A) activity. We investigate if M&A deals in crisis periods differ in terms of dollar volume and quantity of deals, target and bidder characteristics, cumulative abnormal returns (CAR) and deal premiums. First, we describe global M&A activity across 47 countries over the period 1992 to 2011. We investigate how value is generated and distributed in M&A deals around the world. We find that M&A activity (particularly in deals where control rights are sold) generates value. We also find that the magnitudes of bidder and target CARs in developed countries are higher than those in emerging-market countries. Second, we identify effects of financial crises based on a sample of 39 countries. We conclude that financial crisis in target country affects the value generated in M&A deals and how the generated value is distributed between target and bidder shareholders. Moreover, a typical crisis affects the value generated and the distribution of value differently in developed and emerging countries. In particular, crisis time M&A deals generate more value if the target is from a developed country. Finally, financial crises may affect the type of deals that are undertaken and/or affect the pricing of deals. We investigate if differences in deal characteristics account for differences in the value generated and distributed. We conclude that targets operating in countries, which experience crisis, enjoy higher CARs in the full sample even after accounting for the differences in deal specifics.