Esports: alternative fandom research in Turkey
ESpor: Türkiye'de alternatif hayran çalışmaları araştırması
  1. Tez No: 440709
  2. Yazar: SAMET TAYGUN ÖZBIÇAKÇI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. COLLEEN BEVIN KENNEDY KARPAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Hayran, fandom, eSpor, League of Legends, Fan, fandom, eSports, League of Legends
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Fan (Hayran) bir medya tüketicisi olmakla beraber, medya üretimi yapma potansiyeline de sahip olan kişidir. Fandom dediğimiz kavram, spesifik bir medya unsuru üzerine, oyuncu, yazar, televizyon dizisi gibi, hayranlar tarafından oluşturulmuş topluluklardır. Bu çalışma Türkiye'de gelişmekte olan eSpor (elektronik sporlar) hayranlığını kaleme almakta ve eSporcuların popüler kültüre yer etmeye başlamış League of Legends adlı oyunla kurdukları etkileşimleri incelemektedir. Çalışmada bahsedilen toplulukları incelemek üzere, oyunu profosyönel ve amatör olarak oynayan kişilerle görüşmeler yapılmış ve oyunu incelemek adına sanal etnografik methodlar kullanılmıştır. Görüşmeler ve etnografik çalışmalardan elde edilen veriler oyuncuların yapı ve içerik değiştirme gibi pratiklerini Anglo Amerikan yazarların fan kültürü çalışmalarında ele aldığı dizi, film hayranlığı pratikleri üzerinden okunmaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
A fan can be anyone who has both potential media consumer and producer. Fandom as we call, is a community of fans interested in a specific media context such as actor, author or TV series. This study is about the developing fandom around eSports (electronic sports) in Turkey, analyzing game fans interaction with League of Legends which has become a product of popular culture. To investigate eSports fandom, this study relies on interviews with professional and amateur players and virtual ethnographic methods. Findings of the interviews and ethnographic data aim to ground the similarities between League of Legends players reproducing and code switching techniques in the light of Anglo American studies on series and movie fandom.