Vakıf üniversitesi çalışanlarında örgütsel sinizm tutumunun işe yabancılaşma üzerine etkisi
The effects of organizational cynicism towards the work alienation of foundation university personnel
- Tez No: 440713
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR KÖKALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duysal Sinizm, İnançsal Sinizm, Örgütsel Sinizm, İş Tatmini, İşe Yabancılaşma, Emotional Cynicism, Religious Cynicism, Organizational Cynicism, Work Satisfaction, Work Alienation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmanın amacı, vakıf üniversitesi çalışanlarında örgütsel sinizm tutumunun işe yabancılaşma üzerine etkisini araştırmaktır. İstanbul'da eğitim-öğretim veren 3 adet vakıf üniversitesinde görev yapan 177 personel (akademik-idari personel) araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Örneklemi oluşturan çalışanlara, Debora R. Luczywek'in 'Örgütsel Sinizm Ölçüm Aracı', Korman'in geliştirdiği kendine yabancılaşma ölçeği ve Hirschfeld ve Feild'in (2000) geliştirdiği yabancılaşma ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS.23 ve AMOS.23 paket programında yapılmıştır. Veriler betimleyici istatistikler,'Mann-Whitney U Testi', 'Kruskal-Wallis testi', 'Doğrulayıcı Faktör Analizi' ve 'Yapısal Eşitlik Modeli' teknikleri kullanılarak çözümlenmiştir. p < 0.05 için tüm sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, Örgütsel sinizm ve alt boyutlarının, yabancılaşma üzerinde anlamlı etkileri olduğu saptanmıştır. Sinizm düzeyleri yüksek olan çalışanlarının, işlerine karşı yabancılaşma düzeylerinin de yüksek olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effects of organizational cynicism on the work alienation of foundation university personnel. 177 personnel (academic and administrative) of 3 foundation universities in Istanbul constitute the sample of this study. Deborah R. Luczywek's 'Organizational Cynicism Measurement Tool', Korman's self-alienation scale and Hirschfeld and Feild (2000)'s alienation scale were used on the personnel that make up the study sample. Analysis of the data was processed on SPSS.23 and AMOS.23 package programs. Descriptive statistics,“Mann-Whitney U Test”,“Kruskal-Wallis Test”,“Confirmatory Factor Analysis”and“Structural Equation Modeling”were used in the analysis of the data. All results were considered statistically significant for p < 0.05. As a result of research, It is found that organizational cynicism and its dimensions significantly affect work alienation. It is also found that staff who have high level of cynicism have higher levels of alienation against the work.