Türkiye'de sukuk piyasası, tarihsel gelişim, mevcut durum ve geleceğe yönelik öneriler
Sukuk market in Turkey, historical evolution, current situation and proposals directed towards future
- Tez No: 440718
- Danışmanlar: PROF. DR. SERVET BAYINDIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Sukuk, Kira Sertifikası, Sukuk, Leasing Certificate
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Finans ve Katılım Bankacılığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Sukuk son dönemlerde yatırımcılar tarafından rağbet gören faizsiz bir yatırım aracıdır. Özellikle Körfez ülkeleri ve Malezya'da devlet veya özel girişimlerin tarafından finansman sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Sukuk Türkiye piyasasında Kira Sertifikaları olarak adlandırılmaktadır. Ülkemizde bu sertifikaların ihracı 2010 yılında Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yayınlanan tebliğe istinaden gerçekleşmektedir. Türkiye'de sukuk piyasası oldukça yenidir. Sertifikalar Hazine Müsteşarlığı ve katılım bankaları tarafından çıkarılmaktadır. Fakat ilgili mevzuatın uluslararası standartlara uygun hale getirilmesi ve yatırımcıların bu konuda bilgilendirilmesi gerekmektedir. Kira sertifikalarıyla ilgili fıkhi tartışmalar da Türkiye'de hala devam etmektedir ve henüz konuyla ilgili ortak bir kanaate varılamamıştır. Çalışmamızda bütün bu konular üzerinde durulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Sukuk is a non-interest investment method which has been highly demanded by the enterprisers in Islamic states recently. Sukuk has been used especially in Gulf states and Malaysia by both governments and private businesses as a means for financing. Sukuk is processed in Turkey under the title of“leasing certificates”. Sukuk issuing in Turkey is based on 2010 Capital Market Board rescript regulating the sukuk process. Sukuk market is quite new in Turkey. Certificates are exported by the Undersecretary of Treasury and participation banks. It is expected that demand for sukuk will increase in Turkish market. However, it is necessary that legislation be in accordance with the international standards and investors be informed more on sukuk. There is also an ongoing discussion on the relevance of leasing certificates according to the the Islamic law in Turkey. This study focuses on all of these aspects.