Dünya'da ve Türkiye'de sukuk piyasaları üzerine genel bir değerlendirme
General review of sukuk markets in the world and in Turkey
  1. Tez No: 517305
  2. Yazar: ALAA ALDIN ZHOUR ADI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYDAR KARADAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Sukuk – Kira Sertifikaları- İslamî Finans – Katılım Bankaları – Finansal Piyasaları, Sukuk - Rental Certificates - Islamic finance - Participation Banks - Financial Markets
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
İslamî finans, faizden kaçınan Müslümanların yatırım ve tasarruf ihtiyacı duyulması için her zaman yeni bir yönetim oluşturmaktadır. Böylece sukuk (kira sertifikaları), İslamî finans buluşanlarından ürünü ve katılım bankaların araçlarından biridir. Sukuk, eş değeri, şeri ilkelere dayanması, varlığın mülkiyeti hakkı vermesi ve kâr – zarar ortaklığına dayanması sertifikadır. Sukuk, devletler ihtiyaçları karşılaması, projeler finanse etmesi ve likitide sağlanması hisse senetleri ve borç tahvilları yerine bir araçtır. Sukuk, köken olarak Malezya'da başlamış ve tüm dünyaya yayınlamıştır. Türkiye'de ise 2010 yılında ilk sukuk ihracı gerçekleştirmiş ve sukuk piyasası hızlı bir şekilde gelişmektedir. Ayrıca sukukun güçlü bir şekilde ihraç edilmesi sebebiyle, finansal piyasaların gelişmesinde ve etkinleştirilmesinde rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
Islamic finance always meets a new administration for Muslims to avoid interest and to invest and save money. Thus, sukuk (rental certificates), Islamic finance is the vehicle of the products of the wise and the vehicles of the participation banks. Sukuk is certified to be based on the principle of fair value, sharia principle, property right of existence, and profit - loss harmony. Sukuk is a means of meeting the needs of the states, financing the projects and providing liquidity instead of notes and debt securities. Sukuk has started in Malaysia and has been published all over the world. Moreover, it had its first Sukuk issuance in 2010 in Turkey. So much so, the sukuk market is rapidly developing. It also plays a role in the development and activation of financial markets because of the strong export of sukuk.