Eğitim fakültelerinde çalışan öğretim elemanlarının sanal kaytarma düzeylerinin yordayıcısı olarak örgüt iklimi: İstanbul ili örneği
Organizational climate level as the predictor of cyber loafing of academicians who work at the faculties of education: İstanbul city sample
- Tez No: 440723
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SULTAN BİLGE KESKİNKILIÇ KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgüt, Örgüt İklimi, Sanal Kaytarma, Organization, Organizational Climate, Cyber loafing
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Teftişi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Örgüt iklimi; örgüt içerisinde örgüt üyeleri tarafından hissedilen atmosferdir. Çalışanların yöneticilerle ilişkisi birbirleri ile ilişkisini de kapsar. Sanal kaytarma ise; bireyin kendi taşınabilir cihazı ile veya örgütün bilgisayarı ile örgütün internet bağlantısını kullanarak çalışma saatleri içersinde sorumluluklarını aksatacak şekilde iş dışı eylemlerde bulunmasıdır. Bu araştırmanın amacı İstanbul ili eğitim fakültelerinde görev yapmakta olan öğretim elemanlarının örgüt iklimini değerlendirme düzeylerinin sanal kaytarmayı etkileme düzeyini belirlemektir. Araştırmanın çalışma evrenini İstanbul'daki üniversitelerin eğitim fakültelerinde görev yapmakta olan 803 öğretim elemanı, örneklemini ise 217 öğretim elemanı oluşturmaktadır. Araştırmanın modeli betimsel tarama türü ilişkisel taramadır. Veri toplama aracı olarak sanal kaytarma ve örgüt iklimi ölçeği kullanılmıştır. Veri analizleri için aritmetik ortalama, standart sapma, bağımsız örneklem t-testi, Mann Whitney U Testi, Kruskal Wallis H Testi, ANOVA, korelasyon- regresyon test teknikleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda çalışma evrenindeki öğretim elemanlarının bulundukları örgüt iklimini değerlendirme düzeyleri toplamda ve alt boyutlarda orta düzeyde, sanal kaytarma düzeyi toplamda ve önemli sanal kaytarma alt boyutunda düşük düzeyde belirlenirken önemsiz sanal kaytarma düzeyi orta düzeyde çıkmıştır. Öğretim elemanlarının örgüt iklimi değerlendirme düzeyleri cinsiyet, yaş, unvan, haftalık ders saati ve mesleği isteyerek seçme değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık göstermezken, medeni hal, kurum, çalışma süresi, yönetimde ve kurulda bulunma durumuna göre anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Öğretim üyelerinin sanal kaytarma düzeylerinin cinsiyet, çalışma süresi, haftalık ders saati, mesleği isteyerek seçme değişkenine göre anlamlı farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Yaş, medeni hal, çalıştıkları kurum, unvan, yönetimde bulunma, kurulda bulunma değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Örgüt ikliminin sanal kaytarmayı ve alt boyutlarını yordayıcı gücü düşük düzeyde bulunmuştur. Buradan sanal kaytarma düzeyinin örgüt ikliminden etkilendiği fakat sanal kaytarmayı etkileyen daha farklı unsurlarda bulunduğu sonucuna ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Organizational Climate: It is the mood which is felt by the members of the organization. The employees' relation with the supervisors comprises the relation of employees among each other. Cyber loafing is committing actions not related to work in working hours so that individuals will hinder their responsibilities by using the organizations' internet connections either with their portable devices or the organizations' computers. The aim of this research is to establish the level of influence of cyber loafing on the organizational climate which academicians who work at faculties of education in İstanbul . The target population of this study is composed of 803 academicians who work at the faculties of education in İstanbul, but the sample is composed of 217 academicians. Research model is descriptive survey model which is relational screening model. Cyber loafing and organizational climate scale is used as a data collection tool. Aritmetic mean standard deviation, unibiased sample t-test, Mann Whitney U Test, Kruskal Wallis H Test, ANOVA correlation and regression test techniques were used for the data analysis. Following the research, Academicians' level of valuation organization climate where they are was found out medium-level in total and in sub-dimension. The level of Cyber loafing was specified as low ebb in total and sub-dimension of significant cyber loafing. The level of insignificant Cyber loafing was found out medium-level. It is ascertained that academicians' level of valuation organization climate doesn't show any significant differences related with the variables like gender, age, title, weekly course hours and choice of profession willingly but has a significant differences due to variables like marital status, institution , working hours, being part of administration or a board member. It is ascertained that academicians' cyber loafing level doesn't show any significant differences related with the variables like gender, working hours, weekly course hours, choice of profession willingly. Significant differences have been found related to variables like age, marital status, the institution where they work, title, being part of administration and being a board member. The predictor power of organization climate on cyber loafing and sub-dimension was found out low. So we can come to conclusion that cyber loafing level is affected in the organizational climate but also there are some other different factors.