Öğretmenlerin algıladıkları okul kültürü ile yaratıcı kişilik ve yaratıcı çevre ilişkilerinin incelenmesi
Relationship between teachers perceived school culture and their creative person-environment fit
  1. Tez No: 440727
  2. Yazar: GÖZDE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NUR ÇAYIRDAĞ ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul kültürü, yaratıcılık, yaratıcı kişilik ve yaratıcı çevre
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, öğretmenlerin yaratıcı kişilik ve çevre ilişkilerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesidir. Bu araştırma; 2014-2015 eğitim-öğretim döneminde İstanbul ili, Avcılar, Bahçelievler, Büyükçekmece, Bağcılar, Esenyurt İlçe sınırları içerisinde bulunan MEB'e bağlı ilçelerindeki resmi ve özel ilköğretim kurumlarında görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise evreni temsil edecek nitelikte 250 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan öğretmenler seçkisiz bir şekilde rastlantısal (tesadüfi) olarak seçilmiştir. Öğretmenlerin yaratıcı kişilik ve çevre uyumlarını etkileyen değişkenleri belirlemeyi amaçlayan bu araştırma ilişkisel tarama modelindedir. Çalışmada öğretmenlerin algıladıkları okul kültürü ile yaratıcı kişi ve çevre ilişkilerinin incelenmesi ölçmek için“Okul Kültürü Ölçeği”ve "Yaratıcı kişi-Yaratıcı Çevre Uyumu Ölçeği'' kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde iki grubun arasındaki farkın belirlenmesi için bağımsız örneklem t-testi, ikiden fazla grup arasındaki farkın belirlenmesi için tek yönlü varyans analizi ve yaratıcı kişi ve çevre değişkenlerinin okul kültürünü ne düzeyde yordadığını belirlemek için çoklu regresyon analizi yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda öğretmenlerin okul kültürü algıları kıdeme göre, yaratıcı kişilik ve yaratıcı çevre özelliklerinin ise öğretmenlerin eğitim durumuna göre anlamlı fark gösterdiği görülmüştür. Yaratıcı çevre okul kültürünün anlamlı bir yordayıcısı ancak yaratıcı kişi anlamlı bir yordayıcı değildir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was analyzing the relationship between school culture and creative person-environment fit. The sample of the research was 250 teachers working for primary and secondary schools including both state and private schools in İstanbul (Avcılar, Bahçelievler, Büyükçekmece, Bağcılar and Esenyurt) in 2014- 2015. The instruments that used in the study were school culture scale and creative person-environment fit scale. Results showed that teachers' perceptions of school culture significantly change according to their year of experience. Creative personality and creative environment scores significantly changed according to education level of the teachers. According to multiple regression results, creative environment significantly predicted the school culture but creative person was not a significant predictor of school culture. KeyWords: School Culture, Creativity, Creative personality, Creative environment.