Sınıf öğretmenlerinin algıladıkları okul kültürü ve uyumsal performanslarının incelenmesi
Investigation of school culture and adaptable performances perceived by class teachers
- Tez No: 791351
- Danışmanlar: PROF. DR. SONGÜL TÜMKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgüt kültürü, okul kültürü, uyumsal performans, sınıf öğretmenleri, Organizational culture, school culture, adaptive performance, classroom teachers
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırma; sınıf öğretmenlerin okul kültürü ve uyumsal performans algılarının hangi düzeyde olduğu; demografik özelliklere göre sınıf öğretmenlerinin okul kültürü algıları ile uyumsal performans algılarının değişip değişmediği ve okul kültürü ile uyumsal performans arasında bir ilişkinin olup olmadığını ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma 2021-2022 yılı eğitim-öğretim süresince Kayseri ilinde görev yapan sınıf öğretmenleri çalışma evreni olarak belirlenmiş ve örneklemi ise Kayseri 3 merkez ilçe ve Pınarbaşı'nda resmi ilkokullarda görev yapan 391 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma ilişkisel tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın veri toplama araçları olarak“Okul Kültürü Ölçeği (OKÖ”) ve“Öğretmenlerin Algıladıkları Uyumsal Performans Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22 programına girilerek analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde tek yönlü varyans analizi (ANOVA), t testi, Kruskal-Wallis testi ve Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Okul kültürü ve uyumsal performans arasındaki ilişkinin ortaya çıkarılması amacıyla da Pearson Momentler Çarpımı korelâsyon analizi ile çoklu doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Anlamlı farklılıkların çıktığı gruplarda farkın hangi gruplardan kaynaklandığını belirlemek için LSD testinden yararlanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular ışığında sınıf öğretmenlerinin okul kültürü algılarının cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, çalışma yılı, okul türü ve okulun bulunduğu yer değişkenleri açısından anlamlı bir farklılık oluşturmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Aynı zamanda sınıf öğretmenlerinin uyumsal performans algılarında da cinsiyet ve okul türü değişkeni açısından anlamlı bir farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Buna karşın sınıf öğretmenlerinin algıladıkları uyumsal performansın kişiler arası ve kültürel uyum gösterme alt boyutunda yaş değişkenine göre sırasıyla 20-25, 26-30, 31-35, 46-50 lehine, eğitim durumuna göre yüksek lisans mezunları lehine, okulun bulunduğu yere göre köyde çalışan öğretmenler lehine, çalışma yılı değişkenine göre çalışma yılı fazla olan öğretmenler lehine anlamlı farklılıklar olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in order to reveal the level of classroom teachers' perceptions of school culture and adaptive performance; whether classroom teachers' perceptions of school culture and adaptive performance change according to demographic characteristics; and whether there is a relationship between school culture and adaptive performance. The Primary school teachers employed in the region of Kayseri in 2021–2022 were identified as the study population, and 391 class teachers employed in authorized primary schools in Kayseri's three core districts and Pınarbaşı served as the sample. This study is a detailed examination of the relational screening paradigm. As the data collection tools of the research,“School Culture Scale”and“Adaptive Performance Scale Perceived by Teachers”were used. The acquired data was analyzed using SPSS 22 software. One-way analysis of variance (ANOVA), t test, Kruskal-Wallis test and Mann-Whitney U test were used in the analysis of the data obtained in the study. In order to reveal the relationship between school culture and adaptive performance, Pearson Product Moments correlation analysis and multiple linear regression analysis were performed. The LSD test was used to determine which groups caused the difference in groups with significant differences In the light of the findings obtained in the study, it was concluded that the classroom teachers' perceptions of school culture did not make a significant difference in terms of gender, age, education level, working year, school type and location of the school. However, it was concluded that there was no significant difference in the adaptive performance perceptions of classroom teachers in terms of gender and school type. However, in the interpersonal and cultural adaptation sub-dimension of the perceived adaptive performance of the classroom teachers, in favor of 20-25, 26-30, 31-35, 46-50, respectively, according to the age variable, in favor of postgraduate graduates according to educational status, and teachers working in the village according to the location of the school. It has been concluded that there is a significant difference in favor of the teachers who have more working years than the working year variable.