Kahramanmaraş mahalli basınında din-toplum ilişkilerinin sosyolojik analizi (1946-1962)
Sociological analysis of religion-society relations at local press of Kahramanmaraş (1946-1962)
- Tez No: 440738
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ EZBER BODUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Din, medya, kitle iletişim araçları, gazete, toplum, kültür, Religion, media, mass media, newspaper, society, culture
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Başlangıcı insanlık tarihi kadar eskilere uzanan din, tarihin her döneminde bireyleri ve toplumları etkileyen en önemli faktörlerden birisi olmuştur. Öyle ki, tarihsel süreçte dinsiz bir topluma rastlanmamıştır. İnsanlık tarihinde bu derece önemli bir konuma sahip olan dinin toplumsal hayatta meydana getirdiği etkiler, günümüzde Din Sosyolojisinin esas konusunu teşkil etmektedir. Din Sosyolojisi çalışmaları, din ile toplum arasındaki ilişkilerin karşılıklı etkileşim halinde olduğunu ortaya koymuştur. İşte, bu araştırmanın konusunu da, bu etkileşimin niteliği oluşturmaktadır. Medyanın günümüzde siyasi, sosyo-ekonomik, dini ve stratejik dengelerin anlam kazanmasında en önemli güç unsurlarından biri haline geldiği neredeyse toplumun tüm kesimleri tarafından kabul edilmektedir. Din geleneksel hayatta olduğu gibi modern hayatın da en güçlü dinamiklerinden biri olarak sosyal hayatta etkin bir rol oynamaya devam etmektedir. Toplumda birçok görevi üstlenen ve yerine getiren kitle iletişim araçlarının kültürel, ekonomik, eğitim, siyasi, dini, eğlence, haber ve gündemi elinde tutma gibi görevleri de üstlenmektedir. Medyanın gerek bireyi şekillendirmesinde ve gerekse toplumsal gelişmelere önemli bir katkısı olduğu bilinmektedir. Medya tarafından hem ekonomik kaygılarla dini konularda ön yargılı tutum ve davranış sergilemeleri, hem de din konusu ile ilgili bazı programların toplum sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabileceği göz önünde bulundurulursa medyanın toplumun dini hayatında önemi kaçınılmaz olarak dikkatleri çekmektedir.
Özet (Çeviri)
Religion whose begining dates back as long as history of human being has been one of the most important factors affecting communities and individuals in every period of the history. So in the process of the history, no community has been observed as irreligious. The effects that religion consisted in communal life which is so important in history of human being have been the main subject of the Sociology of Religion. The studies of Sociology of Religion, have brought up that there has been reciprocal influence between rilgion and society. The subject of this study consists of the quality and society. It is accepted that today, media becomes one of the most important elements of taking the meaning of the political, socioeconomic, religion and strategic stability. Religion has an effective role as one of the most important dynamics of the social life not only as in the traditional life in the previous periods but also in the modern life today. Mass media which goes on the several assignments in society and fulfill them also goes on cultural, economic, educational, political, region, entertainment, inform and draw up the agenda assignments. It is a well known fact that media has not only an important contribution on shaping the individual but also developing the society. It should be taken into consideration the fact that mass media has some prejudices on religion. However, they have also economic anxieties besides they believe that religious programs have positive effects on society. And therefore, media is highly aware of the importance of religion in society and attracts the attention of people on religion.