Fehîm-i Kadîm divanı'nın kelime grupları ve dizinli sözlüğü
Word groups and dictionary with index of Fehîm-i Kadîm's divan
- Tez No: 440750
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NASRULLAH ÖZSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Fehîm-i Kadîm, Fehim-i Kadîm Divanı, kelime grubu, sözlük, dizinli sözlük, Fehîm-i Kadîm, Fehim-i Kadîm's Divan, phrases, dictionary, index dictionary
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 567
Özet
Kelime grupları, netlik kazanmayan bir takım meselelerin olduğu, dil bilim konularından biridir. Konuyla ilgili sorunların tespiti ve çözümünde, eser incelemeleri ilk sırayı alır. Bir eserde kullanılan kelimeler ve kelime grupları, ait olduğu dilin özeliklerini ve yazarının üslubunu yansıtması bakımından oldukça önemlidir. Bu düşüncelerden hareketle, çalışmamızda, 17. yüzyılın önemli şairlerinden Fehîm-i Kadîm'in Divanı'nda geçen kelime ve kelime gruplarının neler olduğu, hangi sıklıkta ve anlamlarda kullanıldığı ortaya koymaya çalışıldı. Çalışma, Tahir Üzgör'ün Fehîm-i Kadîm Hayatı, Sanatı, Divanı ve Metnin Bugünkü Türkçesi adlı kitabı esas alınarak hazırlandı. Eserdeki beyitler bir satıra dönüştürülüp numaralandırıldı. Metindeki kelime grupları tespit edildi. Kelime gruplarının tasnifi hususunda Muharrem Ergin'in Türk Dil Bilgisi ve Leyla Karahan'ın Türkçede Söz Dizimi adlı eserleri esas alındı. Kelime grupları, cinsleri ve cümle içinde hangi görevde kullanıldıklarına göre incelendi. Tezde metot olarak, esas itibarıyla Meryem Erkcan'ın Faruk Nafiz Çamlıbel'in Han Duvarları Adlı Eseri Üzerinde Söz Dizimsel Bir İnceleme isimli yüksek lisans tezi örnek alındı, ancak yer yer bazı tasarruflarda bulunuldu. Kelime gruplarının incelenmesinden sonra, eserin söz varlığını ortaya koyması, Türkçenin ifade gücüne ait yeni kalıplar ve bakış açılarının tespit edilebilmesi için dizinli sözlüğü hazırlandı. Sözlüğün hazırlanmasında TürkSözDiz adlı dizin programından yararlanıldı. Kelimelerin divanda kullanılan anlamlarına göre satır numaraları yanlarına yazıldı.
Özet (Çeviri)
Word groups is one of the linguistics issues to be not clarified a number of issues. In identifying the problems and solutions regarding the issue, examine the work in the first place. Words and phrases used in the work is very important in terms of reflecting the language to which it belongs and the specifics of the style of the author. Proceeding from these considerations, in our study, it attempted to put forward that important poets of the 17th century's Fehîm-i Kadim's Divan last words and word groups used on how often and what that means. The study was prepared on the basis Tahir Üzgör's“Fehîm-i Kadim Life, Art, Divan and today's Turkish of the text book”. Couplets in the work were converted into a line of numbered. Words in the text are detected. The classification of groups of words matter works Turkish Grammar of Muharrem Ergin and Syntax in Turkish of Leyla Karahan has been predicated. Word groups were examined genders and according to their mission which is used in a sentence. In this thesis, as the method, Meryem Erkcan“The Faruk Nafiz Çamlıbel's Han Duvarları Work Called On The Syntax A Review”has taken instance methods, but location location it was made some savings. After examining the phrases, it was prepared indexed dictionary to reveal the vocabulary of work, to detect new patterns and perspectives of the expressive power of Turkish. In the preparation of dictionaries, it has benefited from the program index Türksözdiz. According to the meaning of the words used in Divan, line numbers written on them.