Sağlık kurumlarında çalışan sağlık personellerinin meslek hastalığına yakalanma riskleri ile iş tatminleri arasındaki ilişki: Kahramanmaraş ili uygulaması
Employee health professionals in health agency of occupational disease risk by capturing the relationship between job satisfaction on Kahramanmaraş city application
- Tez No: 440749
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH SOYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Çalışanları, Meslek Hastalıkları, İş Tatmini, Health Care Workers, Occupational Diseases, Job Satisfaction
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada sağlık kurumlarında çalışan sağlık personellerinin meslek hastalığına yakalanma riskleri ile iş tatminleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Kahramanmaraş Sütçü İmam Eğitim ve Araştırma hastanesinde çalışan 170 sağlık personeline meslek hastalığı algı ölçeği ve iş tatmini ölçeği uygulanmıştır. Meslek hastalığı algısını ölçmek amacıyla, sağlığı olumsuz etkileyen faktörler, bireysel önlemler, kurumsal önlemler ve kurumdan alınması istenen önlemler şeklinde 4 boyuttan oluşan ve 40 maddenin bulunduğu meslek hastalığı algı ölçeği uygulanmıştır. İş tatmini algısını ölçmek amacıyla, örgütsel iş tatmini, bireysel iş tatmini ve yönetsel iş tatmini şeklinde 3 boyuttan oluşan ve 20 maddenin bulunduğu iş tatmini algı ölçeği uygulanmıştır. Çalışmadan elde edilen veriler SPSS (Sttistical Package for the Social Sciennes) paket programı ile analiz edilmiştir. Elde edilen veriler ışığında, frekans analizi, güvenirlik analizi, faktör analizi, t analizi, anova analizi, korelasyon analizi ve regresyon analizi gibi istatistiki yöntemler kullanılmıştır. Sonuç olarak sağlık personelinin meslek hastalığı algısı iş tatminlerini etkilemediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the association between the risk of occupational disease of health personnel working in the health care and job satisfaction. For this purpose, in Kahramanmaraú dairy Imam University Training and Research Hospital 170 employees in health perception scale staff occupational diseases and job satisfaction scale was applied. In order to measure the occupational disease perception, health adversely affecting factors, individual measures, organizational measures and professions that is taken from institution consisting of 4 sizes as required measures and 40 substance found in disease perception scale was applied. In order to measure the perception of job satisfaction, job satisfaction, organizational, individual job satisfaction and job satisfaction managerial job that form consisting of 20 items found in 3 dimensions and perceptions of satisfaction scale it was applied. The data obtained from this study SPSS (Sttistical Package for the Social Sciennes) were analyzed with the software program. In light of the obtained data, frequency analysis, reliability analysis, factor analysis, t analysis, ANOVA analysis, statistical methods such as correlation analysis and regression analysis were used. As a result, medical staff perception of occupational disease is defined as affecting job satisfaction.