Türkiye'de toplumsal hareketlere karşı kamu yönetiminin gösterdiği olumsuz refleksin arka planı
Background of negative response by the Turkish public administration against social movements in Turkey
  1. Tez No: 440753
  2. Yazar: SADEGÜL ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET HAMDİ AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu yönetimi, Toplumsal hareketler, Gezi-Bergama-ODTÜ, Merkezden ve yerinden yönetim, Yeni kamu yönetimi ve yönetişim, Çağdaş yönetim yaklaşımları, Public administration, Social movements, Gezi-Bergama-ODTU, Centralisation and decentralisation, New public management and governance, Contemporary administarive approaches
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Toplumsal hareketler çevre, işsizlik, emek ve seçimler gibi konularla ilgili olarak otoriteye, iktidara, kültürel inançlara ve pratiklere karşı kolektif, organize, sürdürülebilir ve kurumsal olmayan bir tür karşı duruş veya meydan okumadır. Toplumsal hareketlerin aktörleri öğrenciler, öğretmenler, işçiler, işsizler ve sanatçılar gibi gruplar olabilir. Dünyanın pek çok yerinde meydana gelebilen toplumsal hareketler, Türkiye'de de çeşitli biçimlerde meydana gelebilmektedir. Öğrenci hareketleri ve çevreci hareketler Türk kamu yönetiminin karşı karşıya kaldığı önemli toplumsal hareketlerdir. Türk kamu yönetimi, toplumsal hareketlere genellikle olumsuz tepki göstermiştir. Bu çalışmanın amacı, Türk kamu yönetiminin, toplumsal hareket pratiklerinden Gezi Parkı eylemleri, Bergama'daki siyanürle altın aranmasına karşı gerçekleştirilen eylemler ve ODTÜ'de yol yapım çalışmasına karşı yapılan eylemler örneğinde, toplumsal hareketlere karşı gösterdiği olumsuz tepkinin nedenlerini tartışmaktır. Bu nedenler, merkezi yönetim ile yerel yönetimler arasındaki sorunlar, yeni kamu yönetim ve yönetişim anlayışının şeffaflık ve hesap verebilirlik gibi ilkelerine uyumda kamu yönetiminin gösterdiği zafiyet ve kamu yöneticilerinin kriz yönetimi ve stratejik yönetim gibi bazı çağdaş yönetim yaklaşımlarını uygulamadaki zafiyetleri şeklinde üç başlık altında ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Social movements are a sort of collective, organised, maintainable and non-institutional defiance or challenge against the authority, power, cultural believes and practices, in terms of issues like environment, unemployment, labour, and elections. The actors of social movements may be a group of students, teachers, workers and artists. Social movements may occur in a variety of forms in Turkey, as all around the world. Student protests and environmentalist reactions are most important social movements that can be seen in Turkey. Turkish public administration generally confronts against social movements negatively. The main purpose of this study is to debate the reasons of the Turkish public administration for negatively confronting against social movements, in the cases of Gezi Parkı resistance, Bergama action against searching golden with cyanide and the protest against contriving a highway through the METU campus. These reasons may be the possible problems between the central and local administrative units, the deficiency of public administration in terms of adapting the major principles of new public management and governance, like transparency and accountability and the deficiency of public officers in terms of practicing the major contemporary administrative approaches, like crises management and strategic management.