İş arayanlar, eleman bulamayanlar ve iş beğenmeyenler sarmalı: Bir alan araştırması
Job seekers, those who can not find staff and business dislikes corkscrew: A field of research
  1. Tez No: 440752
  2. Yazar: AYŞEGÜL AKMEŞE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL BAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş arama, eleman bulamama, iş beğenmeme, Job Seeking, Inability to find member, Job dislike
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Günümüzde, küreselleşme süreci ile birlikte ortaya çıkan değişimlerin işgücü piyasalarını önemli derecede etkilediği ve dünyada işsizlik sorununun giderek arttığı görülmektedir. Ülkemizde de işsizlik önemli bir sorun teşkil etmektedir. Son yıllarda ülkemizde işsizlik sorununun çözümüne yönelik önemli gelişmeler kaydedilmesine rağmen, başta gençler arasında olmak üzere işsizlik oranlarının halen yüksek seviyelerde olduğu görülmektedir. Ülkemizde işgücü piyasasında işsizlik sorununun yanı sıra karşılaşılan diğer önemli bir sorun ise işsizlik oranının yüksek seviyelerde seyretmesine rağmen işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu alanlarda eleman bulamamasıdır. Özetle insan kaynağındaki arz artışına rağmen işverenlerin talepleri nitelik olarak karşılanamamaktadır. Ayrıca, Türkiye'de, bulduğu işi beğenmeyen ciddi bir kesimin varlığından da söz etmek mümkündür. Bu durumda mevcut sorunların kalıcı çözüme kavuşturulabilmesi adına, öncelikli olarak işgücü piyasasının ihtiyaçlarının, sorun alanlarının ve mevcut dinamiklerinin sağlıklı bir şekilde analiz edilmesi gerekiyor. Bu çalışma, bahsedilen sorunların nedenlerinin ve bu sorunların giderilmesi için yapılması gerekenlerin belirlenmesi amacı gütmektedir. Bu amaçla öncelikle firma temsilcileri, akademisyenler, İŞKUR bünyesinde çalışan iş ve meslek danışmanları ve iş arayan bireylerle yüz yüze mülakatlar yapılmış ve bu mülakatlar neticesinde elde edilen bulgulara dayalı olarak anket hazırlanmıştır. Anketler, Kahramanmaraş'ta çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren firma temsilcilerine ve iş arayan bireylere uygulanmıştır. Alan araştırması kapsamında anketlerin dağıtılması yoluyla toplanan veriler analize tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
Today, problem of unemployment has increased which affects the labor market significantly with the globalization process in the world. Unemployment is a main problem in our country, too. Despite significant advances have beeb recorded for the solution of the problem of unemployment in our country in recent years, it is seen that the unemp-loyment rate is still at high levels, mainly among young people. Another important problem of unemployment as well as the labor market is encountered at high levels of unemployment in our country. Nevertheless, there are no person in the labor market in case of need. In summary, despite the increase the supply of human resources, employers demands can not be answer. Also, it is possible to say that there's a serious population who do not like the job, in Turkey. In this case, for the sake of to couse to meet permanent solution to the existing problems, primarily labor markets' needs , problem areas and the current Dynamics need to be analyzed in a healthy way. In this study, it is intended to determine the problems' cause and effects mentio-ned before and to solve this problems. For this purpose, an interview have been made with the company representatives, academicians, employees and professional consultants who work in İŞKUR and job seekers. The survey has been prepared based on the result of the interview's findings. The survey was applied to job seekers and representatives of companies operating in various sectors in Kahramanmaras. The collected data were analyzed and reached the various findings.