Johann Sebastian Bach'ın klavsen eserlerinde anlatım üslubu
Johann Sebastian Bach's harpsichord in expression style works
- Tez No: 440831
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU MUSTAN DÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Klavsen Eserleri, Barok Dönem, Üslup, Müzikal Anlatım, Harpsichord Composition, Baroque Era, Style, Musical Expression
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışma, Barok Dönem Çoksesli Batı Müziği'nin dev ismi Johann Sebastian Bach'ın klavsen eserlerindeki anlatım üslubunu ele almak için gerçekleştirilmiştir. Barok Dönemin müziği, polifonisi ve Bach'ın klavsen eserleri ele alınmadan önce, J.S.Bach'ın hayatı ve eserleri açısından belirleyici bir sanatsal evre olan Barok Dönem üzerinde duruldu. Öncelikle Barok sözcüğünün anlamı ve tanımı, Barok Dönemin görsel sanatlar –mimari- heykel-resim- alanındaki genel üslup özellikleri, görsel örneklerle desteklenerek ele alındı. Sonrasında Uluslararası Sanat Müziği'nde tek seslilikten Barok evreye geçene kadar ki dönem, ezgi, ritim, polifoni, çalgı ve biçim gibi tüm müziksel öğelerin üslupları bakımından ele alınarak analiz edilmiştir. Genel hatlarıyla yapılmış olan bu analizde temel amaç, tek seslilikten Barok Evreye gelinene kadar ki süreçte nasıl bir yol izlendiğini ve bu izlenen yolun Barok Evreyi ne şekilde etkilediğini ortaya çıkarabilmekti: Uluslararası Sanat Müziğinin ilk evrelerinden Barok döneme gelene kadar, farklı ezgisel kalıpların zenginleşmesinin, yeni ritmik/metrik kalıplarla tanışılmasının, çalgılardaki ve çalgılamadaki ustalığın öneminin artmasının, özetle Barok Dönem'le birlikte zirveye taşınmaya başlayan çoksesliliğin, uzun evre ve evrimler sonucunda gerçekleşmiş olduğu üzerinde durulmuştur. Müzikte Barok Dönem Üslubu alt başlığına gelindiğinde ise şu noktalar üzerinde durulmuştur: Barok Dönemin 150 yıllık bir zaman dilimi içerisinde, diğer dönemlerden oldukça farklılaşarak oluştuğu, dönem bestecilerinin ve eserlerinin (vokal-çalgısalsahne yapıtları) polifonide zirveye ulaştığı, bas şifreleme yönteminin geliştirildiği, dönemin müziksel üslubunun Erken ve Orta Barok Dönemlerinde oluşmaya başladığı, fakat Olgun Barokta zirve noktasına erişildiği, Barok Dönem bestecilerinin gelecek yeni dönemleri aydınlattığı ve çığır açtıkları üzerinde durulmuştur Çalışmanın son bölümünde, J. S. Bach'ın klavsen üslubunu analitik yönden ele almadan önce, Bach'ı Bach yapan biyografisi ve eserleri üzerinde durulmuştur. Bach'ın yaşamı ve müziğinin, içinde bulunduğu dönemin ekonomi-politiği ve inançsal yapısı tarafından belirlendiği vurgulanmış, bu yaşanmışlıkların izdüşümlerinin eserlerine yansıdığı tespit edilmiştir. Nihayetinde, J. S. Bach'ın klavsen eserlerindeki anlatım üslubu, nota örnekleriyle analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out to discuss the style of expression in the harpsichord works of Johann Sebastian Bach, a major figure in the polyphonic European music. Prior to discussing the music of the Baroque Period, its polyphony, and his harpsichord works, the Baroque Period, a determining art period on the life and works of J. S. Bach, was mentioned. The meaning and the definition of the word 'baroque', features of the general style in the field of the visual arts -architecture, sculpture, painting- were handled with demonstrations. After that, the period between monophony and the Baroque Era was handled and analyzed in terms of the styles of elements like melody, rhythm, polyphony, instrument and form. The main purpose of this rough analysis was to reveal what sort of path was followed and how this path affected the Baroque Period. From the first phases of the International Art Music until the Baroque Period, enrichment of different melodic patterns, introduction of new rhythmical/metrical patterns, rise in importance of ingenuity in instruments and orchestration, in brief, it was discoursed that polyphony which started to culminate with the Baroque Era had taken shape after long phases and evolution. Under the subheading of The Style of Baroque Period in Music, these topics were discoursed: development of the Baroque Period quite distinctly from other periods in a 150-year period, culmination of composers of the period and their works (vocalinstrumental-stage works) in polyphony, development of figured bass technique, that the musical style of the period started to develop in the Early and High Baroque Periods but culminated in the Late Baroque Period, and that composers of Baroque Period illuminated the new future periods and marked a new era. In the final section of this study, prior to handling the harpsichord style of J. S. Bach in an analytical aspect, the biography and works that made Bach, Bach was discoursed. It was emphasized that Bach's life and music was determined by the economy-politics of the period in which he lived, and it was determined that the projections of his life experiences redounded on his works. Ultimately, his style of expression in his harpsichord works was analized with illustrations.