J.S. Bach'ın özgün eserlerinin Romantik Dönem bestecilerinin piyano transkripsiyonları ile karşılaştırılması
Comprasion of J.S. Bach's original works with Romantic Period composers' piano transcriptions
- Tez No: 422198
- Danışmanlar: PROF. CANA GÜRMEN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Johann Sebastian Bach, Transkripsiyon, Liszt, Busoni, Org, Uyarlama, Johann Sebastian Bach, Transkription, Liszt, Busoni, Organ, Adaptation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Piyano Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 255
Özet
Bu tez ile transkripsiyonun müzik tarihi içindeki gelişimi ve J.S. Bach'ın eserlerine Romantik dönemde yazılmış transkripsiyonlar incelenmiştir. Bach'ın eserlerine Romantik dönemde yazılmış transkripsiyonlar, piyano repertuvarının icra açısından en zor ve en önemli eserleri arasında yer almaktadır. Tezin yazımında Piyano Müziğinde Transkripsiyon başlığı altında transkripsiyonun tarihçesi, önemli transkripsiyon bestecileri, transkripsiyonlar üzerine başlıca incelemeler; Org ve Klavsen Müziğinde Yazım Farklılıkları, Klavsenden Piyanoya Geçiş ve Virtüözlüğün Gelişimi başlığı altında org müziği ile klavsen müziğinin yazım farklılıkları, klavyeli çalgılardan piyanoya geçiş ve virtüözlüğün dönemler arası gelişimi incelenmiş, Bach'ın Org, Keman ve Orkestra eserlerine yazılmış Transkripsiyonların incelenmesi başlığı altında eserlere yazılmış transkripsiyonlar orijinaliyle karşılaştırılarak incelenmiştir. Bu tezin oluşturulmasında daha önceden yazılmış yabancı tezlerden, kitaplardan, makalelerden, ansiklopedilerden, söyleşilerden, mektuplardan ve internet üzerinden yayımlanmış kaynaklardan yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This work deals with the development of transcriptions in the history of music and transcriptions in J.S. Bach's works which were written in the Romantic period. Transcriptions written in his works during the Romantic period were placed among the most difficult and most important works regarding to the piano Repertoire. Additionally, the history of transcription, major transcription composers, fundamental explorations on the transcriptions, sription differences in organ and cembalo notes, enerarnce from cembalo to piano, scription differences between the notes of the organand cembalo under the subject of development of virtuosity, entrance from fingerboard musical instruments to piano and finally, development of virtuosity among definite periods were explored under the subject of piano music in transcription. Then works under the subject of analysis of transcriptions which were written based on Organ, Violin and Orchestra were explored taking original works into consideration. Different kinds of sources were used to write this work, especially sources of dissertations kept in the libraries of foreign countries, books, articles, encyclopedia, converstations, and internet sources.