Moğolistan'ın Bayan-Ulgiy kentinde yaşayan Kazak Türklerinin dini hayatı
Religious life of Kazakh Turks living in Bayan-Ulgi city of Mongolia
  1. Tez No: 440852
  2. Yazar: DAUIRJAN BYERDIMURAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET FARUK SİNANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Sosyoloji, Dini Hayat, Moğolistan, Bayan-Ulgiy, Religion, Sociology, Religious Life, Mongolia, Bayan-Ulgi
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Moğolistan'ın Bayan-Ulgiy Kentinde Yaşayan Kazak Türklerinin Dini yaşamlarını konu alan bu çalışma, anket ve gözlem teknikleri ile elde edilen veriler bağlamında, anlama, yorumlama ve karşılaştırma ilkelerine bağlı kalınarak şekillendirilmiştir. Bu araştırma toplam üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu amacı, önemi, varsayımı, hipotezleri, evren ve örneklemi, sınırları, bilgi toplama aracı ve verilerin analizi belirlenmiş, ilk bölümde araştırmanın alanı hakkında bilgi verilmiş, ikinci bölümde teorik ve kavramsal çerçevesi ele alınmış ve son bölümde ise bulgular, yorumlar ve örneklem grubunun genel özellikleri belirtilmiştir. Sonuç olarak, araştırma alanımızı olan Moğolistan'ın Bayan-Ulgiy Kentindeki toplumun özellikle dinin pratik boyutuyla ilgili bir canlanmanın oluğu tespit edilmiş olup, dini bilgisizliğin yaygın olduğu ve genel bir din eğitimine ihtiyacın olması vb. sonuçlar araştırmada varılan sonuçlardandır. Ayrıca ülkede dini canlanmanın yaşanmasıyla birlikte modernleşme ve sekülerleşme süreci, dini hayatla ilgili yeni problemleri beraberinde getirmiştir. Demokratik hayata yeni geçmiş olan Moğolistan toplumu her alanda olduğu gibi dini hayat alanında da yeni gelişmelerin ve değişimlerin olduğu bir süreç devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
İn the context of dates obtained from survey and observation techniques, this study about the religious life of Kazakh Turks living in Bayan-Ulgi city of Mongolia is shaped being bound to the rules of comprehension, comment and comparison. This research is consist of three parts. İn introduction part, topic, purpose, importance, conjecture, hypothesis, cosmos and sample, limits at research, device of collecting information and the analysis of data is determined. In the first part, information about the field at research is given. In the second part the theoretical and conceptual frame of research is discusses and in the lost part, findings, comments and general properties at sample group are determined. In conclusion, in the society of Bayan-Ulgi the city of Mongolia, it's determined that there is a revival especially related to religious dimension, un averseness about religion and the need at a general religion education…etc. are the results found in this study. Also in the due to the revival of religion the process of modernization and secularization bring new problems about religious life. Recently passing to the democratic life in Mongolia society there continues a process of impartments and changes in religion, as in all fields.