Kültür ile yaratıcı örgüt iklimi arasındaki ilişki ve bir araştırma
Relationship between culture and creative organizational climate and a research
- Tez No: 440851
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LUTFİYE ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Hofstede, yaratıcılık iklimi, kültürel boyutlar, Culture, Hofstede, climate for creativity, cultural dimensions
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmada örgütsel yaratıcılık iklimi ile Hofstede (1980)'in kültürel boyutları arasındaki ilişki tespit edilmeye çalışılmıştır. Öncelikle kültür, örgüt kültürü, örgüt iklimi, yaratıcılık ve yaratıcılık iklimi açısından literatür taraması gerçekleştirilmiştir. Alan araştırması hizmet sektöründe faaliyet gösteren Bursa'da bir firmada anket çalışması yoluyla gerçekleştirilmiştir. Anket dokuz adet demografik soru, 24 adet Hofstede (1980)'in 2013 yılına ait değerler modülü (VSM2013) sorusu ve son olarak 33 adet yaratıcılık iklimi ile alakalı soru olmak üzere toplam 66 sorudan oluşmaktadır. Anketin uygulandığı firmanın toplam çalışan sayısı 129 olup; uygulama sonucunda 106 adet geçerli anket elde edilmiştir. Elde edilen anketler SPSS programına girilmiş ve korelasyon analizi uygulanmıştır. Korelasyon analizi sonucunda Hofstede (1980)'in kültürel boyutlarından güç mesafesi, belirsizlikten kaçınma ile örgütsel yaratıcılık iklimi arasında orta düzeyde anlamlı negatif yönde bir ilişki tespit edilmiştir. Erillik/dişilik boyutu, bireycilik/kolektivizm boyutu ve uzun dönem/kısa dönem yönelimi ile örgütsel yaratıcılık iklimi arasında ise orta düzeyde pozitif ilişki tespit edilmiştir. Hofstede (1980)'in altıncı boyutu olan göz yumma/sınırlama boyutu ile örgütsel yaratıcılık iklimi arasında ise zayıf düzeyde negatif yönde ilişki belirlenmiştir
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between the cultural dimension of Hofstede (1980) and climate for creativity were studied to determine. First, literature review was made about culture, organizational culture, organizational climate, and creativity and climate for creativity. The field study was made in a service sector company in Bursa by survey. The survey is consist of 66 questions; 9 demographic questions, 24 questions as Values Survey Modules 2013(VSM2013) and finally 33 questions about climate for creative. The total number of employees of the surveyed company is 129; 106 valid questionnaires were obtained as a result of the application. The resulting survey were entered into SPSS and correlation analysis were applied. As a result of correlation analysis it is discovered that there is a significant negative correlation between power distances- organizational climate for creativity and uncertainty avoidanceorganizational climate for creativity. On the other hand, a significant positive correlation between masculinity- organizational climate for creativity, long term orientation- organizational climate for creativity and individualism- organizational climate for creativity were determined. A negative weak correlation is determined between indulgence –climate for creativity.