Konaklama tercihlerinde sosyal medyanın rolü: Facebook örneği
The role of social media in accommodation preferences: Case study of facebook
- Tez No: 440854
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYÇA ÇEKİÇ AKYOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İletişim Bilimleri, Tourism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Tourism, Social Media, Accommodation, Facebook
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Konaklama işletmelerinin son dönemde mevcut ve potansiyel turizm tüketicilerini etkilemek amacıyla yoğun bir şekilde sosyal medya araçlarını kullandıkları görülmektedir. Yapılan çalışmalarda en çok tercih edilen sosyal paylaşım platformunun Facebook olduğu saptanmıştır. Konaklama işletmeleri sosyal medya platformlarında turizm tüketicilerine önceden hiç olmadığı kadar hızlı ve düşük maliyetle ulaşabilmektedirler. Bu araştırmanın amacı, konaklama işletmelerinin sosyal medyayı pazarlama aracı olarak ne şekilde kullandıklarını saptamaktır. Çalışmanın ilk bölümünde sosyal medya ve turizmle ilişkisi, ikinci bölümünde ise tüketici ve otel hizmeti satın alma davranışı kavramları açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın son bölümünü oluşturan uygulama bölümünde ise konaklama hizmeti alan tüketicilerin tercihlerinde sosyal medyanın ne tür bir rolü olduğu incelenmiştir. Bu amaçla tesadüfi olarak seçilen 502 Facebook kullanıcısıyla Nisan 2016 tarihinde gerçekleştirilen online anket uygulamasıyla elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiş, tablolaştırılmış ve yorumlanmıştır. Anahtar Sözcükler; Turizm, Konaklama, Sosyal Medya, Facebook
Özet (Çeviri)
It is seen that tourism businesses intensely use social media tools to influence existing and potential tourism consurmers in recent years. In studies, it was found that the most preferred social networking platform is Facebook. Tourism businesses can reach tourism consumers quickly and with low cost as ever before on social media platforms. The purpose of this research is to identify in what waytourism businesses use social media as a marketing tool. In the first part of the study, the relationshipbetween social media and tourism, in the second part of the study, consumer and hotel service purchase behavior concepts were managed to identify. In the last part of the study which is an application section, the data obtained by the online survey conducted with a randomly selected 502 applications on Facebook users in April 2016 were analyzed, tabulated and interpreted using SPSS.