İbn Abdi'l-hak el-Bağdâdi'nin usûl anlayışı
İbn Abdi'l-hak al-Bağdâdi's appoach of usûl al-fiqh
- Tez No: 440855
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: İbn Abdilhak el-Bağdadi, Fıkıh Usulü, Kavaidü'l-Usul ve Meakidu'l-Fusul, Hanbeli Mezhebi, İbn Abdilhak al-Baghdadi, Kavaid al-Usul ve Meakid al-Fusul, Hanbali Sect, Usul al-Fıqh
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
İbn Abdilhak el-Bağdadi'nin Usul Anlayışı adlı tezimizde, dört mezhep üzerine eğitim veren Mustansıriye medresesinde, Hanbeli mezhebi üzerine fıkıh usulü ve fıkıh dersleri vermiş olan Safiyyuddin Abdulmü'min İbn Abdilhak el-Bağdâdî'nin telif etmiş olduğu Kavaidu'l Usûl ve Meâkidu'l Fusûl adlı eseri çerçevesinde fıkıh usulü'ne dair görüşlerini tespit etmeye çalıştık. Çalışmamızı giriş ve dört bölümden oluşturduk. Giriş kısmında araştırmanın önemi, araştırma yöntemi ve araştırmanın sınırlarını açıkladık. Birinci bölümde ibn Abdilhak el-Bağdâdî'nin hayatı, hocaları, talebeleri ve eserlerini anlattıktan sonra tezimizin konusu olan Kavaidu'l Usûl ve Meâkidu'l Fusûl'ün el yazma nüshası ve bugüne kadar yapılan baskılarından söz ettik. İkinci bölümde hükümler ve delilleri, üçüncü bölümde fıkıh usulündeki lafzi konuları, müellifin işlediği sıraya göre ele aldık. Müellifin bu konularla ilgili tanımını verdikten sonra gerek kendi mezhebinden gerekse de diğer mezheplerden olan fıkıh usulü alanında eser vermiş alimlerin görüşleri ile karşılaştırarak zaman zaman değerlendirmelerde bulunduk. Dördüncü bölümde ise müellifin fıkıh usulüne dair öne çıkan yönlerini, kendi mezhebinden ve mütekelliminden olan diğer usûlcülere muhalefet ettiği hususlar ve fukaha yöntemi ile müttefik olduğu hususlar olmak üzere iki başlık altında, maddeler halinde verdik.
Özet (Çeviri)
Our thesis called İbn Abdilhak al-Baghdadi's Approach of Usul al-Fıqh is connection with Hanbali Sect. İbn Abdilhak el-Baghdadi has course in the madrasa Mustansiriya which providing education on the four sects. We try to find İbn Abdilhak's approach of usul from his book Kavaid al-Usul ve Meakid al-Fusul. We have created an introduction and four chapters of our study. In introduction we offer The importance of research, research methods and the limits of research. In the first chapter we exaine İbn Abdilhak's life, his teachers and students, and his Works (boks and articles). In second chapter we try to find ibn Abdilhak's approach about essential usul al-fıqh subject for example provisions and evidence. In third chapter we try to find ibn Abdilhak's approach comparison with other Hanbeli's scientists. And ın the last chapter we try to find İbn Abdilhak's approach about main usul subject in his books and we offer his appropriate and inappropriate opinion with his sect and the other sects.