Momentum etkisinin ampirik test edilmesi: Batı Afrika Ekonomik ve Parasal Birliği (UEMOA) bölgesinin hisse senetleri piyasası örneği
Empirical testing of the momentum effect: Evidence from the West African Economic and Monetary Union (UEMOA) stock market
  1. Tez No: 440871
  2. Yazar: ALBERT NABA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Momentum etkisi, Etkin piyasalar hipotezi, Piyasa anomalileri
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Etkin piyasalar hipotezi'ne göre, sermaye piyasalarında hisse senetlerinin fiyatları, her zaman ve sürekli olarak mevcut tüm bilgileri tamamen yansıtmakta ve yatırımcılar, rasyonel olmasından hareketle karar almaktadırlar. Dolayısıyla, piyasada işlem yapan yatırımcılar, herhangi bir bilgi ve analiz tekniği kullanarak normalden daha fazla getiri elde edemezler. Hisse senetlerinin tarihi fiyatlarının hareketlerine dayalı gelecekteki fiyatların davranışlarını tahmin edilebilirliği olmakla, momentum etkisi (hisse senedi fiyatı veya hacminin yükselme ya da azalma hızı), etkin piyasalar hipotezine itiraz etmektedir. Birçok çalışma, momentum etkisinden yararlanarak geçmiş kazanan hisseler satın alınarak ve kaybeden hisseler satılarak normalden fazla getiri elde edilebildiğini tespit etmiştir. Momentum etkisinden etkin piyasalar hipotezine itiraz eden başka anomaliler olarak, birkaçı firma büyüklüğü etkisi, hafta sonu etkisi, yıl dönümü etkisi, düşük F/K etkisi olmaktadır. Bu çalışmada, UEMOA'nın hisse senetleri piyasasında ampirik açıdan momentum etkisi mevcut olup olmadığı araştırılmıştır. Çalışmanın örneklemi, Bölgesel Menkul Kıymetler Borsası (BRVM)'ndaki, Bölgesel Pazar'da 18 Eylül 1998 – 31 Aralık 2015 arasındaki dönemdeki hisse senetlerinin tarihi günlük ayarlı kapanış fiyatlarınden oluşmaktadır. Çalışmada, zaman serileri analizinde kullanılan kısmi otokorelasyon fonksiyonu (PACF- Partial Autocorrelation Function) yöntemi kullanılmıştır. Analiz sonuçları, korelasyonun (momentum) önceki iki hafta ötesi fiyatlara ilerlemediğini göstermiştir. Böylece, UEMOA hisse senedi piyasasında, sadece mevcut çok kısa vadeli momentum etkisi tespit edilmiştir. Dolayısıyla, BRVM'de momentum yatırım stratetejisi kullanılacaksa, analizlerinin sadece iki hafta çivarındaki geçmiş fiyatlarına dayanmasını önerilebilirdir.
Özet (Çeviri)
The efficient markets hipothesis postulates that in the capital markets, securities prices always fully reflect all available information and that investors are rationally guided in their investments decisions. Hence, no market participant can earn abnormal returns by the use of any information or analysis techniques. The predictability of securities future prices behaviour based on the securities past prices movements as well as the momentum effect which is the increase (decrease) acceleration of rise (decrease) of a security's price or volume, represents a direct challenge to the efficient markets hipothesis. Several studies have shown that by exploiting the momentum effect and thereby buying past winning stocks and selling past losing stocks one can earn abnormal returns. Besides some other market anomalies challenging the efficient markets hipothesis are the firm size effect, the weekwnd effect, the turn-of-the-year effect, the low price to earnings (P/E) effect. This study aims to examine whether the momentum effect in the WAEMU stock market has existed. The sample used for the analysis comprises the past daily adjusted closing prices of all securities listed on the Regional Stock Exchange (BRVM) from September 18, 1998 to December 31, 2015. For this study, the analysis method used is the Partial Autocorrelation Function (PACF) used in time series analysis. The results of the analysis show that the correlation (momentum) does not evolve further than two weeks of past prices. Thus, there is only a very weak evidence of momentum effect in the WAEMU's stock market. Accordingly, if a momentum stratagy is to be used in the BRVM, it is suggested that the analysis rely on about two weeks of past pices. Keywords : Momentum effect, efficient markets hipotesis, market anomalies